Vlade širom svijeta sve više razmatraju potencijalnu ulogu covid putovnica koje bi dobivali cijepljeni protiv koronavirusa, kada govore o ponovnom otvaranju svojih ekonomija na način da mogu identificirati ljude koji su zaštićeni, piše u četvrtak Reuters.

No, oni koji razvijaju takve tehnologije, upozoravaju da alati poput elektroničke covid putovnice imaju i svoje posljedice, poput isključivanja cijelih skupina ljudi iz društvenih događanja, te pozivaju parlamentarne zastupnike da ozbiljno razmisle o tome kako koristiti plodove rada programera i razvojnih inženjera.

Posebice su za covid putovnice zainteresirane turistička i zabavna industrija.

“Moramo se nastojati vratiti u normalu”, smatra Sacha Lord, suosnivač glazbenog festivala Parklife. On ističe da koncerti ili događanja na kojima se moraju provoditi mjere fizičkog razmaka naprosto nisu financijski održivi.

“Gaža nije gaža, festival nije festival ukoliko ne stojite rame uz rame sa svojim prijateljima”, rekao je Lord.

Mišljenja je, međutim, da bi putovnice za one koji su cijepljeni trebale biti izbor, a ne prisila, te da oni koji ih odbijaju trebaju imati mogućnost da prilikom posjećivanja društvenih događanja, poput koncerata, mogu na ulazu napraviti brzinski test na koronavirus.

Među onima koji razvijaju “covid putovnice” su biometrijska tvrtka iProov i tvrtka za kibernetičku sigurnost Mvine, a te su tvrtke dobile i novčanu pomoć britanske vlade. Sada te propusnice testira Britansko javno zdravstvo (NHS).

Osnivač i izvršni direktor iProofa Andrew Bud smatra da bi takve propusnice ili putovnice morale sadržavati samo dvije informacije: sliku osobe i potvrdu da je osoba s fotografije cijepljena.

“Jedino što trebate je povezati lice sa statusom o cijepljenju, identitet osobe se ne mora znati”, rekao je Bud.

U SAD-u, dodaje, već postoje takve propusnice koje izdaju privatna zdravstvena osiguranja za posjetitelje sportskih ili ostalih događanja. 

“Mislim da potvrde o cijepljenju nameću važna društvena i politička pitanja. Naš je posao omogućiti tehnološku bazu za izradu covid putovnica ili potvrda (…) nije na nama da sudimo je li to dobra ili loša ideja”, kazao je Bud.

Upozorava, međutim, da bi moglo doći do diskriminacije, privilegija za određene skupine i isključivanja mladih koji su zadnji u redu za cijepljenje. Nada se da britanska vlada uzima sve to u obzir i da pomno i pažljivo razmišlja o svim posljedicama svoje buduće odluke po tom pitanju.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.02.2021.