Autor: IKA/CroExpress

Izrada pergamena s papinskim blagoslovom desecima uslužnih radnji oko Vatikana, koje su im donosile ogromnu dobit, više neće biti moguća, objavio je Vatican insider. U travnju je djelitelj Papine milostinje mons. Konrad Krajewski, svima koji su se bavili takvim poslom, uputio dopis u kojem ih obavještava da takve usluge više neće moći obavljati.
Od siječnja sljedeće godine više se neće moći naručivati pergamene s blagoslovom, koje su se obično darivale mladencima za vjenčanje ili prigodom neke obljetnice, u nekoj od radnji izvan vatikanskih zidina. Svi koji ubuduće budu htjeli taj blagoslov morat će se isključivo obraćati papinskom uredu Apostolske milostinjarne (Elemosineria apostolica), bilo putem faxa, bilo preko Internet mreže (mrežna stranica www.elemosineria.va). Cijena pergamene ovisi o dimenzijama: od 7 eura za pergamene manjih dimenzija do 25 eura za one većih dimenzija. Svi koji ubuduće budu naručivali pergamene znat će da će sav novac biti doniran siromašnima. Tako je u posljednja dva mjeseca Apostolska milostinjarna (Elemosineria apostolica) od prihoda od pergamena donirala oko 200.000 eura osobama koje nisu u mogućnosti plaćati stanarinu ili režije.
Cijena pergamene u uslužnim radnjama kreću se pak od 10 eura za pergamene manjih dimenzija, pa do čak 50 eura za one većih dimenzija, a u nekim slučajevima i više: broj pergamena koje se izravno prodaju u tim radnjama kreće se od 15.000 do 20.000 mjesečno. Od toga je Apostolskoj milostinjarni, povijesnoj ustanovi koja se posvećuje dijeljenju papinske milostinje potrebitima, pripadalo svega 3 eura po pergameni za potpis i pečat. Papa Franjo je sada odlučio stati na kraj toj praksi, zaključujući tako ono što je prije četiri godine pokrenuto za vrijeme pontifikata Benedikta XVI.
Iako su trgovci takvoj odluci nastojali pružiti otpor te su uputili i pismo samom Papi, odluka da se takvoj trgovini stane na kraj provest će se kako je planirano. Ured Apostolske milostinjarne podsjeća da joj je zadaća u ime Svetog Oca iskazivati milosrđe bližnjemu. Upravo je to pravi i jedini razlog zbog kojega je papa Leon XIII., prije više od stotinu godina, djelitelju milostinje prenio ovlast udjeljivanja apostolskoga blagoslova posredstvom pergamena te su se na taj način prikupljala potrebna sredstva za davanje milostinje. Zbog povećanog broja zahtjeva, kojima mali ured u Vatikanu nije mogao udovoljiti, počevši od Svete godine 1950. dodijeljena je koncesija i osobama i ustanovama izvan Vatikana, poput knjižara ili dućana. Danas se pak s nekoliko klikova mišem pergamenu može naručiti i primiti poštom iz bilo kojega kraja svijeta, navodi se u priopćenju.
Od rujna ove godine ovlast udjeljivanja papinskoga blagoslova na pergameni papa Franjo je proširio na apostolske nuncije različitih država svijeta tako da nema više potrebe za posrednicima. Nužno je, ističe mons. Krajewski, da sav prihod od pergamena s blagoslovom dođe do onih kojima je i namijenjen – siromašnih. Jedini ‘vanjski suradnici’ koji će nastaviti raditi za milostinjarnu bit će klauzurni samostani, u kojima će se izrađivati vrjednije pergamene u potpunosti ispisane rukom. U Vatikanu pretpostavljaju kako će spomenuto ukidanje koncesija vjerojatno, bar u početku, dovesti do opadanja broja izdanih pergamena. No izravno upravljanje svim zahtjevima sigurno će dovesti do povećanja sredstava namijenjenih u karitativne svrhe.

Datum objave: 10.09.2014.