Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je brod Jadran u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog o tom pitanju, dok hrvatski predsjednik Zoran Milanović poziva na financijsko održivo rješenje tog pitanja i kaže da ima važnijih tema od te.

“Činjenično stanje govori da je u vlasništvu Crne Gore, mislim da je naša pozicija jasna”, rekao je crnogorski predsjednik, ali je dodao da je Crna Gora otvorena za dijalog. 

“I sa suprugom imam otvorenih pitanja. Normalno je da dvije prijateljske države imaju otvorena pitanja”, dodao je Milatović. 

Bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila je 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o “svojatanju imovine”.

Milanović je rekao da je “nevjerojatna jagma koja postoji za brodovima iz vremena Josipa Broza Tita – Jadran, Galeb” i da se nada da će se pronaći način za financijski održivo rješenje tog pitanja. 

“Možda treba naći neko rješenje da se zajednički financira. Nadam se da postoji neko rješenje koje vodi računa o troškovima jer je njegovo održavanje skupo za pojedinačne države”, rekao je Milanović, dodavši da “ima puno važnijih tema”. 

Očekuje se da će to pitanje biti tema sastanka Milatovića i premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima. 

Plenković je rekao prošlog tjedna na Strateškom forumu na Bledu da tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir “činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili”. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.09.2023.