Sveti Joakim i Ana postali su simbol starosti koja se otvara plodnosti milosti.

Na današnji dan spominjemo se roditelja Blažene Djevice Marije, Svetog Joakima i Ane. Oni se spominju u apokrifnom spisu iz 2. st. pod naslovom Protoevanđelje sv. Jakova. Joakim i Ana, prema tom apokrifnom spisu, nisu mogli imati djece pa su molili Boga da im udijeli taj dar. Svoje je prihode Joakim kao bogat čovjek dijelio na dva dijela.

Dok je narodu davao jedan dio, Gospodinu kao žrtvu prikazivao je drugi dio. Tijekom 40 dana Joakim se povukao u pustinju da posti i moli. Ovu je žrtvu podnio kako bi isprosio od Gospodina milost, odnosno kako bi dobio potomka. Kod kuće je isto činila i njegova žena Ana.

U poodmakloj je dobio tako Ana rodila djevojčicu – Mariju. U zagovor se svetoj utječu žene željne poroda, trudnice i porodilje i majke općenito. Svetu Anu su u Njemačkoj štovali rudari, rezbari drva i ebanovine i zlatari. Osim toga, Anu se zaziva i moli za dobru smrt. Joakim je ime hebrejskog porijekla i znači: ‘Bog čini jakima’. Ime Ana također je hebrejskog podrijekla i znači: koja se odlikuje milosrđem. Sveti Joakim i Ana postali su simbol starosti koja se otvara plodnosti milosti.

Molitva

Sv. Ano i Joakime, danas se preporučam vašem zagovoru i zaštiti. Isprosite mi kod Isusa, Sina Božjeg, sve one milosti, koje su mi potrebne, da vjerno vršim sve svoje dužnosti i da poradim oko svoga vječnog spasenja, kao što ste vi nekada vršili sve svoje dužnosti i radili oko svoga spasenja. Vašoj roditeljskoj ljubavi i brizi preporučujem i svoje rođake i ukućane; isprosite nam milost da provedemo ovaj dan bez grijeha na slavu Božju. Amen.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 26.07.2021.