Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je u utorak zabrinutost zbog novih napetosti u odnosima Hrvatske i Srbiji do kojih je došlo nakon protjerivanja hrvatskog diplomate iz Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je u ponedjeljak da je proglasilo Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, za personu non grata, nepoželjnu osobu, pozivajući se na članak 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose.

„Ne ulazeći u meritum ovoga događaja, iskazujemo zabrinutost kako na budući razvoj odnosa između dvije države tako i za odnose dvaju naroda“, priopćio je tim povodom DSHV.

Stranka ističe da će „osobito pratiti posljedice po hrvatsku zajednicu u Srbiji koja ulazi u još jedan izborni ciklus“.

„Apeliramo na sve subjekte u sporu na odgovorno postupanje, a medije da svojim racionalnim pristupom i izvještavanjem pridonesu smirivanju napetosti i smanjenju antihrvatskih sadržaja u javnim narativima“, zaključuje se u njihovu priopćenju.

U Srbiji je u tijeku kampanja za republičke i pokrajinske izbore koji će se održati 17. prosinca.

Drugih reakcija stranaka, državnih dužnosnika ili nevladinih organizacija u Vojvodini nije bilo.

Srbijanski su mediji prenijeli da je prvi tajnik u hrvatskom veleposlanstvu Hrvoje Šnajder protjeran je iz Srbije zbog špijunaže.

“U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata”, objavile su provladine “Večernje novosti”.

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to “korak prema pogoršanju” odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika“.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, priopćeno je u prvoj reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u međuvremenu je u utorak recipročnim protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na protjerivanje hrvatskog diplomata iz Srbije. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.11.2023.