Autor: Zoran Stupar

Ova mjesta već godinama škakljaju maštu ljubitelja misterija, a znanstvenike počesto zbunjuju. Iako o mnogima postoje teorije, nijedna dosad nije definitivno utvrdila njihov pravi karakter.

10. Gobekli Tepe (Turska) – 1964. je na ovom brdašcu otkriveno svetište. No tek 30 godina kasnije otkriven je značaj ovog mjesta. Čudni detaljno izrađeni kipovi koji predstavljaju prave ili izmišljene životinje još uvijek predstavljaju misterij za znanstvenike. Zna se samo da nalazište datira do oko 10.000 godina prije Krista, 6000 godina prije razvoja najstarije poznate civilizacije – sumerske.

9. Baltičko more – 2011. je sonar lovaca na blago pronašao neobičan objekt na dnu mora. Objekt je 18 metara dug, u obliku tanjura, a za njim se “vuče” trag dug 400 metara. Je li riječ o ledenoj strukturi, meteoru ili nečem trećem, još uvijek se ne zna.

8. Visoko (BiH) – svima nam poznate piramide u Visokom. Još uvijek nije sa sigurnošću utvrđeno jesu li zaista ljudskih ruku djelo.

7. Yonaguni (Japan) – 1987. je pokraj ovog japanskog otoka otkrivena nevjerojatna podvodna stjenovita formacija. S obzirom na to da formacija na mjestima tvori prave kuteve, neki vjeruju da je riječ o djelu ljudskih ruku. Znanstvenici vjeruju da je formacija stara barem 10.000 godina. U to vrijeme bila je na suhom.

6. Belmez de la Moraleda (Španjolska) – 1971. su se u kući Marije Perreire u mirnom španjolskom selu počele događati neobične stvari. Na podu kuće počela su se pojavljivati lica djece. Maria ih je prala, ali nije ih uspijevala isprati. Kuća je zatvorena, pod nanovo izgrađen, no lica su se navodno ponovo pojavljivala. Kasnije je otkriveno da je kuća sagrađena na kršćanskom groblju.

5. Marijanska brazda – najdublje poznato mjesto na svijetu. U njemu se redovito otkrivaju najneobičnije vrste riba. Kako su oceani općenito slabo istraženi, tko zna što se može očekivati jednom kada se ovaj bezdan istraži.

4. Medicine Hat (Kanada) – kada se na ovo mjesto gleda iz zraka izgleda kao ogromna indijanska glava. Samo čelo je duljine oko 225 metara. Znanstvenici dvoje je li prirodna ili ju je netko napravio.

3. Jezero Michigan (SAD) – michiganski “Stonehenge”. Neobična kamena formacija koja se proteže ispod površine jezera također se procjenjuje na 10.000 godina prije Krista.

2. Hessdalen (Norveška) – od 1980. godine u ovom selu se redovito pojavljuje tzv. hessdalensko svjetlo. Neki znanstvenici utvrdili su da je riječ o solidnom letećem objektu.

1. Jezero Vostok (Antarktik) – najveće poznato subglacijalno jezero. Široko je 250 kilometara i sadrži ogromnu količinu slatke vode. Procjenjuje se da je ova voda izolirana već najmanje 15 milijuna godina što je znanstvenike navelo na pitanja: kakvi organizmi žive ovdje i je li moguće da su neki organizmi iz davne Zemljine prošlosti preživjeli?

Datum objave: 18.08.2014.