Autor: Hina/CroExpress

Premijerom mjuzikla ‘Diokles’ na splitskom Peristilu otvoreni su 10. ‘Dani Dioklecijana’, nakon čega je u Podrumima Dioklecijanove palače održana svečana večera s carem, a na Voćnom trgu Dan antike.
Libreto za mjuzikl ‘Diokles’ napisao je Vedran Matošić, glazbu Jovica Škaro, dok je redatelj mjuzikla Ivan Leo Lemo. U ulogama Dioklecijana i Priske nastupili su glumci Ivo Perkušić i Zorana Kačić.

Inače, manifestacija ‘Dani Dioklecijana’ počela je u subotu u 10,30 sati teatrom cara Dioklecijana u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, a nastavila se otvorenjem izložbe ‘Tribute to Robert Adam’, akademskog slikara Vjekoslava Stipice.

U podne na splitskoj Rivi je prezentiran original makete Dioklecijanove palače koja je rekonstruirana prema izgledu iz 305. godine. Splićani i njihovi gosti na Rivi su se također mogli okrijepiti uz atičku hranu i piće.

U 20 sati ispred Podruma postrojila se svečana povorka i krenula zajedno s kočijom na kojoj su se, kao car Dioklecijan i njegova žena Priska, nalazili splitski glumac Ratko Glavina i direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

Povorka je s Rive krenula put Podruma, Marmontove, preko Zlatnih vrata sve do Peristila gdje su održani starorimski nogomet, ples Rimljanki i borbe gladijatora.

Večerašnji program završava koncertom grupe ‘Repassage’ i nastupom DJ-a Dioklecijan.

Sljedeća tri dana svi posjetitelji će na Danima Dioklecijana moći uživati u dobroj hrani i piću iz rimskoga doba, te u postrojavanjima rimskih legija.

Ove su godine na manifestaciji brojni sudionici, među kojima udruga ‘Sedmi vjetar’ s Teatrom cara Dioklecijana, udruga ‘Starih zanata’ zadužena za Dane antike na Voćnom trgu, ‘KAM Hrama’ i dječji zbor ‘Srdelice’.

Iz Rima je stigla udruga ‘Gens Jvlia’ koja je zajedno s udrugom ‘Dioklecijanova legija’ predstavila postrojavanje legije i borbe gladijatora na Rivi i Peristilu.

U ponedjeljak navečer u Dioklecijanovim podrumima bit će održana rimska gozba.

Datum objave: 17.08.2014.