“…Bio si i ostat ćeš PONOSOM svim Hrvatskim Braniteljima i izvan granica Grada Vukovara. Neka ti je laka, ta mučenička zemlja Vukovara. Za nju si se borio – u njoj počivaj snom mira.”

Pismo sućuti fra Zlatka Špehara, iz hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca iz Salzburga, povodom smrti hrvatskog branitelja, dragovoljca Domovinskog rata, pripadnika zapovjedništva obrane Vukovara, pukovnika Hrvatske vojske i predsjednika Hrvatske udruge logoraša Danijela Rehaka, prenosimo u cijelosti:

Časnim članovima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Gradu Vukovaru, Hrvatskom radiju Vukovar, Vukovaru,

Tugom i ponosom me je ispunila danas tužna vijest o preminuću „Vukovarskog Danike“ – prof. Danijela Rehaka, pukovnika HV, Predsjenika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentarcijskih logora, meni dragog i dobrog prijatelja:

Tugom – jer me boli svaki rastanak s časnim braniteljima Vukovara,

Ponosom – jer sam imao priliku biti u njegovoj blizini i surađivati s njime u brizi i borbi za dostojanstvo Hrvatskih Branitelja – posebno onih koji su bili odvedeni u srpske koncentracijske logore.

Nijedna riječ u hrvatskom jeziku ne može dostojno opisati ono što si Ti, Danijele, učinio i u suradnji sa Časnim Članovima Društva poduzimao – najprije u obrani hrvatskog Vukovara, zatim u čuvanju istine i identiteta svih Vukovaraca i Hrvatskih Branitelja koji su se stavili na raspolaganje i prinijeli žrtvi Vukovara svoje zdravlje i živote.

Nikada nisi zaboravio niti one „civilne Branitelje“, koji su se u vukovarskim podrumima molitvom pridruživali Vama, na prvim crtama obrane. Jednostavno rečeno – bio si i ostat ćeš PONOSOM svim Hrvatskim Braniteljima i izvan granica Grada Vukovara. Neka ti je laka, ta mučenička zemlja Vukovara. Za nju si se borio – u njoj počivaj snom mira.

Iskrenu i kršćansku sućut izričem obitelji i Naslovima.

Tvoj prijatelj i gvardijan vukovarski – bivši,

fra Zlatko Špehar


Autor: CroExpress Datum objave: 10.06.2022.