Autor: Z.S./Glas Brotnja
Djed Marina Čilića, Vinko, jedan je od onih koji su uspjeli preživjeti pakao Križnog puta. Kako piše Glas Brotnja, 366 Međugoraca to nije uspjelo.
‘Ja, Vinko – Vice Ostojić kao jedan od najstarijih,a moguće i najstariji Međugorac, odavde s zagrebačke špice, u svoje ime, i u ime svog društva, upućujem, s najvećom radošću, čestitke svome mještaninu,velikanu Marinu Čiliću. Puno pozdravljam njegove roditelje, njegovu braću, njegovu djevojku, i cjelokupnu rodbinu. Marinov djed Vinko Čilić je bio hrvatski vojnik, moj suborac. Nekako je preživio i odmah je pitao za mene’, prenosi portal riječi 91-godišnjeg Vinka-Vice Ostojića, koji je poznavao Marinovog djeda.
Masovne likvidacije izbjeglih hrvatskih civila i vojnika od strane partizana izvršene su kod Maribora, Celja, Kočevja i drugdje u Sloveniji, a u Hrvatskoj u okolici Krapine, Samobora, Karlovca, Siska, Bjelovara i drugdje. Masovno stradanje trajalo je od svibnja do kolovoza 1945. godine. Opća amnestija proglašena je 3. kolovoza 1945., ali je ubijanja bilo i kasnije. Postoje vrlo različite procjene broja ubijenih; na primjer, Hrvatska enciklopedija navodi brojeve od 45.000 do 200.000, dok Hrvatski obiteljski leksikon od istog izdavača iz 2005. godine govori o nekoliko desetaka tisuća ubijenih.
Hrvatski tenisač iz Hercegovine, Marin Čilić, ovih se dana uspeo na tron jednog od četiri Grand slama – US Opena i time gotovo preko noći postao nacionalni junak.

Datum objave: 10.09.2014.