Djelatnici hitne medicinske pomoći traže donošenje jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći koji će im omogućiti skraćeni radni vijek i odlazak u mirovinu s 55 godina, poručili su u četvrtak na prosvjedu na Trgu sv. Marka.

Prosvjednici su zatražili sastanak u Vladi radi  povratka beneficiranog radnog staža koji je ukinut u ministarskom mandatu Andrije Hebranga.

Aktualni ministar Vili Beroš ranije je poručio da podupire njihove zahtjeve, ali se moraju obratiti Ministarstvu rada. Od djelatnika se traži i izrada elaborata kojim bi dokazali opravdanost svojih zahtjeva.

Nedavno ih je podržala i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, ali naglasila da proceduru podnošenja zahtjeva za beneficirani radni staž mogu pokrenuti samo sindikati i županijski zavodi za hitnu medicinu.

Danijel Žota, predstavnik inicijative Hitna uživo 194, izjavio je danas na prosvjedu kako smatra da je elaborat nepotreban te da Vlada i Ministarstvo zdravstva izbjegavaju odgovornost.

Najprije izglasajmo zakon a onda možemo izraditi elaborat

„Glasajmo prvo za zakon, a onda možemo izraditi elaborat koji nas traže. Izrada elaborata je proces koji će trajati, a već je puno ‘hitnjaka’ umrlo na radnom mjestu i nisu dočekali ovaj  prosvjed”, rekao je.

Žota dodaje da je radnicima hitne pomoći potreban zakon u kojem će stajati da imaju skraćeni radni vijek i da mogu u mirovinu s 55 godina jer smatra da je nemoguće ovaj posao raditi u dobi od 65 ili 67 godina.

Joško Jamac iz zavoda za hitnu pomoć Splitsko-dalmatinske županije također smatra da je zahtjev za izradom elaborata samo prebacivanje loptice s institucije na instituciju.

„Elaborat se može izraditi, ali on ide na Ministarstvo rada. Zatim ga, dodao je, ministar rada ne mora priznati, već ga može baciti na dno ladice kao što se to radi s papirima u Hrvatskoj. 

Dodao je da Maja Grba Buljević kao saborska zastupnica ništa nije učinila za poboljšanje položaja i uvjeta rada. Tvrdi da je Grba Buljević kao ravnateljica krovne institucije mogla naložiti ravnateljima svih županijskih zavoda izradu potrebnog elaborata.

Svjetlana Breko iz Istarske županije zatražila je da njezini kolege imaju jednaku zaštitu kao kolege policajci i vatrogasci.

„Hitna pomoć je jedina žurna služba u Hrvtskoj koja nema zakon. Zakon o policiji i Zakon o vatrogastvu su usvojeni i primjenjuju se od 2019., i 2020.godine. Uskoro ćemo izaći s prijedlogom jedinstvenog Zakona o hitnoj pomoći”, rekla je.

Stotinjak prosvjednika, odjevenih u narančaste prsluke Hitne medicinske službe, nosilo je transparente na kojima je stajalo: “Vratite nam beneficiju”, “I Hitna je bitna”, “I nama treba lijek – skraćeni radni vijek” i slično.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 14.04.2022.