Do kraja godine otvorit će se više od 750 gradilišta na obnovi od potresa stambenih objekata ukupne vrijednosti izgradnje 250 milijuna eura, rečeno je u petak na sastanku ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića sa predstavnicima hrvatskog građevinskog sektora.

Za tako velik projekt i ogroman broj gradilišta nužna je suradnja s građevinskim sektorom, rekao je Bačić na sastanku koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Do kraja godine, sve zamjenske kuće na području zagrebačkog potresa – bilo da se radi o Markuševcu, Čučerju i drugim kvartovima – će se ili završiti ili započeti, rekao je ministar. Istaknuo je i da na području zahvaćenom zagrebačkim potresom država trenutno gradi sedam kuća. 

Naglasio je da je obnova u javnom interesu te da je to i nacionalna obveza zbog  građana pogođenih potresom, pogotovo onih koji su i dalje izvan svojih domova.  

Otkrio je da je izvršenje projekata financiranih iz Fonda solidarnosti s današnjim danom na 93 posto iskorištenja, od 1,03 milijarde eura, koliko je iz tog fonda odobreno. Bačić smatra da će se 20-ak dana prije kraja roka, prije kraja lipnja, iskoristiti cjelokupna sredstva. 

Po Bačiću, građevinski je sektor danas značajan pokretač hrvatskog BDP-a, budući da se računa da je oko šest posto BDP-a u rukama građevinske operative, odnosno da je u tom sektoru 135 tisuća zaposlenih.  

Naveo je da kroz građevinski sektor prolazi oko 26 milijardi eura, što kroz NPOO, a što kroz druge oblike financiranja, a to je više od trećine ukupnog hrvatskog BDP-a.

“Krenula je i izgradnja prvih zamjenskih kuća na zagrebačkom području, a otvorena su i gradilišta na području Krapinsko-zagorske županije. Objavili smo javni poziv za 21 kuću na području Markuševca i Čučerja, ali na prvom javnom natječaju nismo prihvatili ponude zbog ponudbenih cijena”, kazao je ministar.

Predsjednik Udruženja graditeljstva HGK Sanjin Purić rekao je da građevinare prvenstveno muči planiranje obnove, kako bi mogli planirati resurse i ljude. Istaknuo je, međutim i da je od ministra Bačića nedavno dobio planove za nekoliko mjeseci unaprijed. Građevinarima su danas, naveo je Purić, najveći izazov cijene materijala na tržištu, kao i nedostatak radnika koje traže po cijelom svijetu.  

Smatra da hrvatski građevinski sektor ima potencijal odraditi obnovu potresom oštećenih građevina.

Predsjednik HGK Luka Burilović ističe da se proteklih mjeseci vidi pomak u brzini procesa obnove i da sve ide u dobrom smjeru. Želi da se proces obnove još ubrza i da se u taj proces uključi što više domaćih tvrtki.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.05.2023.