“Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Bruxellesa”, napisao je Dodik na svome Twitter profilu.

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio u utorak da će povući suglasnost sa sporazuma o reformama koji je nedavno podržao na sastanku s drugim političarima i predsjednikom Europskog vijeća ukoliko BiH ovoga tjedna ne dobije status kandidata za članstvo u EU.

Sredinom lipnja uz posredovanje predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela čelnici 12 političkih stranaka iz BiH podržali su sporazum u kojemu su nabrojane obveze koje trebaju provesti kako bi BiH dobila dobila kandidatski status.

“Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i sporazum iz Bruxellesa”, napisao je Dodik na svome Twitter profilu.

Pojasnio je kako je cilj susreta u Bruxellesu bio “motiviran željom Charlesa Michela da ponudi Europskom vijeću konkretan sporazum za bosanskohercegovačke političare’.

“I dalje stojim iza toga. Ako dobijemo status kandidata, treba ispuniti sve što je tamo dogovoreno”, napisao je Dodik koji je i čelnik vodećeg SNSD-a.

Protiv toga sporazuma bile su dvije oporbene srpske stranke u BiH, a predstavnici SDS-a nisu uopće otputovali u Bruxelles.

Sudjelovanje na zajedničkom sastanku u Bruxellesu odbio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao jedini hrvatski predstavnik u Bruxellesu, zbog toga što je tamo bio i Željko Komšić kojega je nazvao drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva.

Taj je dogovor podržao i hrvatski premijer Andrej Plenković navodeći kako se radi o dobrome dokumentu za Hrvate u BiH.

Europska komisija predložila je Europskom vijeću koje će zasjedati ovoga tjedna da odobri kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, dok takvo što nije predložila za zemlje zapadnog Balkana među kojima je i BiH.

Slovenija je istodobno službeno zatražila da status kandidata dobiju preostale zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Napredak te zemlje prema EU snažno podupire i državni vrh Hrvatske. 


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 21.06.2022.