Na svečanosti u Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) dodijeljeno je 21 odličje, u čin bojnika promaknuta su dva djelatnika, trojica su nagrađena, trojica pisano pohvaljena, a četiri kadeta dobila su čin i bodež.

Vojna izobrazba za potrebe Hrvatske vojske u današnjem HVU započela je za Domovinskog rata, u listopadu 1991. godine, kratkim tečajevima za pripadnike Zbora narodne garde koji su uglavnom dolazili s bojišta te se s izobrazbe vraćali u postrojbe odnosno na položaje. Časnički centar ustrojen je u prosincu te godine, kasnije je preimenovan u HVU “Petar Zrinski”, a 2015. godine u HVU “Dr. Franjo Tuđman”.

Od 2014. godine započela je provedba sveučilišnih preddiplomskih studijskih programa, a temeljem sporazuma iz rujna 2019. između Vlade i zagrebačkog Sveučilišta ustrojen je poslijediplomski specijalistički studij Domovinske sigurnosti.

U travnju 2021. donesen je zakon temeljem koje je osnovano Sveučilište obrane i sigurnosti koje je u svibnju 2022. upisano u registar, a jučer je održana i konstituirajuća sjednica Senata Sveučilišta obrane i sigurnosti.

Predsjednik Milanović čestitao je nagrađenima i naglasio da HVU uvijek mora biti prestižno i elitno mjesto “i više nego što je bilo do sada”.

Zaželio je svima sretnu i uspješnu 2024. godinu “u ovom svijetu u kojem je evo baš jučer u američkoj državi Colorado nekakav lokalni sud zabranio predsjedničkom kandidatu da se kandidira (Donald Trump)”

“To sve skupa postaje teško za pratiti. Mi ćemo se ovdje lijepo ulogoriti kod sebe doma, gledati što se događa vani i graditi svoje institucije. A s drugima biti pristojni, lojalni, dobronamjerni, ali gledati prije svega sebe i svoje interese. Tako ja to vidim”, poručio je predsjednik države.

Anušić: Vlada nastavlja ulagati u obranu

Ministar Anušić spomenuo se Domovinskog rata kojemu je bio sudionik, rekavši kako su 1991. taktiku ratovanja učili na bojišnici, a danas se zahvaljujući Učilištu, koje je postalo mjesto izvrsnosti prepoznato od partnera i saveznika, vojnici, časnici i dočasnici obrazuju u učene i profesionalne pripadnike Oružanih snaga.

“Više nego ikad smo svjesni da je vojno obrazovanje zahtjevno, specifično i kompleksno. Od pripadnika OS očekuje se širok spektar znanja, vještina i sposobnosti. Siguran sam kako ćemo svi zajedno, timskim radom, stvoriti moderne i snažne lidere za našu Hrvatsku vojsku”, rekao je.

U tom smislu, rekao je, Vlada je svjesna važnosti ulaganja u obranu kao investiranja u stabilnost i budućnost države i njezinih građana te istaknuo da su ulaganja u obrambeni sektor danas “najveća od Domovinskog rata”.

“Povećanje  financijskog plana MORH-a za 2024., u odnosu na 2016. iznosi 644 milijuna eura odnosno 122  posto”, naveo je. Istaknuo je pritom niz projekata kojima se jača sve grane vojske i dobivaju nove sposobnosti (nabava borbenih aviona Rafale, helikoptera Black Hawk, borbenih oklopnih vozila Bradley i Patria), kao i pokretanje procesa rješavanja izgradnje obalnih ophodnih brodova te poboljšanje standarda vojnika.

“Vjerujem kako na taj način odamo priznanje i poštovanje za sve vas što radite na dobrobit Republike Hrvatske”, rekao je.

Naglasio je da će MORH i dalje sustavno podupirati rad HVU-a. “Ulaganjem u znanje postajemo moćniji i sigurniji”, rekao je Anušić te im čestitao.

Čestitku im je uputio i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, a čestitao je i na osnivanju Senata Sveučilišta te također naglasio nužnost stalnog unaprjeđivanja vojnog sustava školovanja i pripreme budućih vojnih vođa temeljem znanja.

Kao domaćin nazočne je pozdravio zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.12.2023.