Autor: Z.S./BuzzFeed

Nedavno smo pisali kako su cijene u Australiji u pojedinim sektorima mnogo više nego u, primjerice, SAD. Dokaz toga dao ovih dana australski ministar komunikacija Malcolm Turnbull.

Turnbullov ‘slajd’ predstavljen je tijekom rasprave o politici autorskih prava australske vlade u utorak u Sydneyu. Na njemu se na nedavnim primjerima iz svijeta filma i muzike vidi koliko Australci dulje čekaju na izdavanje novih uradaka te koliko ih više plaćaju od Amerikanaca. Kao primjeri su navedeni ‘The Lego Movie’, četvrta sezona ‘Igre prijestolja’ i pjesma ‘1000 Forms of Fear’. Cijene u SAD-u su navedene u američkim, a u Australiji u australskim dolarima (1 AUD = 0,91 USD).

Tako su Australci na ‘Igru prijestolja’ čekali tri mjeseca dulje, da bi je plaćali i do 20 australskih dolara više nego Amerikanci. ‘The Lego Movie’ u kinima je izašao dva mjeseca kasnije, a na DVD-u mjesec dana. U Australiji DVD košta gotovo 5 australskih dolara više, a iznajmljivanje nešto manje od 2 dolara. Pjesma ‘1000 Forms of Fear’ na iTunesu ‘Down under’ se cijeni 11,99 australskih dolara, dok se u SAD-u kupuje za 6,99 američkih.

Datum objave: 10.09.2014.