Jedna je osoba tijekom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika.

Zdravstveni dužnosnici na početku pandemije odbacivali su mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti i običnim disanjem, no s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje.

Članak objavljen u utorak u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u siječnju ove godine.

Znanstvenici vjeruju da je putnik, čiji spol nije objavljen, vjerojatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine. 

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu. 

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u stražnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra. To je razdaljina koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem. 

Povrh toga, nulti pacijent tijekom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja. 

Znanstvenici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je vjerojatno pridonijelo širenju virusa. 

“Istraživanje ukazuje na to da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen”, napisali su znanstvenici. 

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolima. Istraživanja o ‘putovanju’ virusa između stolova restorana u južnome kineskom gradu Guangzhouu su također provedena.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 02.09.2020.