Prvi tenisač svijeta Novak Đoković proveo je u petak pravoslavni Božić u australskom imigracijskom pritvoru dok se njegovi odvjetnici bore protiv vladine odluke da ga se deportira iz zemlje uoči Australian Opena.

Dužnosnici su rekli da su pod istragom još dvojica igrača koji su ušli u zemlju s istim izuzećem kao i Đoković.

Granični dužnosnici priveli su Đokovića na zračnoj luci u Melbourneu kada je stigao u srijedu navečer i oduzeli mu vizu koja mu je odobrena na osnovi liječničkog izuzeća od strogih australskih propisa za cijepljenje protiv covida-19.

Originalna odluka da mu se dopusti ulazak u zemlju izazvala je velike kritike u Australiji, gdje je procijepljeno više od 90 posto odraslih.

Australska vlada odbacila je u petak optužbe Đokovićevih pristaša, uključujući njegovu obitelj, da je teniska zvijezda zapravo zatvorenik, naglašavajući da slobodno može napustiti zemlju u bilo kojem trenutku.

“Đoković nije zatočen u Australiji, slobodan je otići u bilo kojem trenutku kada odluči i Granična služba u tome će mu i pomoći”, rekla je novinarima ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews.

Đokovićevi odvjetnici uspješno su se izborili da mu se po hitnom postupku odobri da ostane u zemlji dok sud u ponedjeljak ne sasluša njegov slučaj.

Tada bi se trebalo doznati više o izuzeću koje mu je odobreno i dokumentaciji koju je predao imigracijskim vlastima na ulazu u zemlju.

Tenisač (34) nije otkrio na kojoj je osnovi dobio izuzeće i odbija izjasniti se o svojem statusu kad je riječ o cijepljenju. Javno kritizira obvezno cijepljenje.

Cijepljenje nije obvezno u Australiji, ali je potrebno za niz aktivnosti

Đoković već drugi dan boravi u svojoj sobi u skromnom Hotelu Park, gdje je mjesecima smješteno nekoliko afganistanskih imigranata.

Bivši najbolji tenisač svijeta i dvostruki pobjednik Australian Opena Boris Becker ocijenio je da je Đoković počinio veliku pogrešku protiveći se cijepljenju.

“Time ugrožava ostatak svoje karijere i priliku da se potvrdi kao najveći igrač svih vremena”, napisao je Becker u članku za The Daily Mail.

Španjolski šampion Rafael Nadal rekao je novinarima u Melbourneu da mu je žao njegova suparnika, ali i napomenuo da je “znao za uvjete već mjesecima”.

Američki tenisač Tennys Sandgren izrazio mu je potporu

Australski igrač Nick Kyrgios rekao je da vjeruje u cijepljenje, ali i da je pristup australskih vlasti Novakovu slučaju “zaista loš”.

Đokovićeva supruga Jelena objavila je na Instagramu fotografiju na kojoj su zagrljeni na plaži na Božić, uz komentar da je “jedini zakon koji bismo trebali poštovati svi, preko svih granica, ljubav i poštovanje za drugo ljudsko biće”.

Njegova obitelj održala je emotivnu novinsku konferenciju u njegovu restoranu u Beograd u četvrtak prije nego što je prosvjedovala ispred parlamenta.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je australsku vladu za maltretiranje i progon, što je Canberra odbacila.

Neki kritičari smatraju da australski premijer Scott Morrison koristi slučaj kako bi dokazao da se odlučno bori protiv pandemije uoči izbora u svibnju, u trenutku kada zemlja ponovno ima rekordan broj novozaraženih.

Sudac će u ponedjeljak pokušati razjasniti složen australski sustav u kojem savezne države i teritoriji mogu odobriti izuzeća od cijepljenja, ali savezna vlada kontrolira međunarodne granice i može na to staviti veto.

Đoković je dobio dopuštenje da uđe u Viktoriju bez cijepljenja od vlade te države, koja nema ovlast izdavati vize stranim državljanima.

Razlozi za to nisu objavljeni, no list The Age piše da je to zato što je bio zaražen koronavirusom u zadnjih šest mjeseci.

Morrison je rekao da je Teniski savez Australije obaviješten prije nekoliko tjedana da nedavna infekcija nije razlog za izuzeće premda je vladina radna skupina koja izdaje smjernice u takvim pitanjima preporučila da zaraza u zadnjih šest mjeseci bude dovoljna za ispunjavanje kriterija za izuzeće.

Teniski savez Australije i vladini dužnosnici Viktorije rekli su da Đoković nije imao preferencijalni tretman te da je bio u skupini “nekolicine” ljudi kojima su odobrena izuzeća u anonimnoj i neovisnoj ocjeni 26 zahtjeva.

Teniski turnir počinje 17. siječnja, a australske granične vlasti razmatraju slučaj još dvojice igrača koji su ušli u zemlju s jednakim izuzećem kao i Đoković.

Izvor upoznat sa slučajem rekao je da je još jedan igrač u takvoj situaciji, a izuzeća su možda odobrena i drugim igračima i dužnosnicima koji tek trebaju stići u Australiju.

Đoković je Australian Open osvojio devet puta, a ovaj mu se put pruža prilika da osvoji 21. Grand Slam.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.01.2022.