Autor: Hina/CroExpress

Kad Sabor i formalno potvrdi aktiviranje zastupničkog mandata bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel i prestanak mandata njezina zamjenika u saborskim klupama Zorana Vasića, vlada Zorana Milanovića postat će manjinska, budući da stranke koje čine Vladu u Saboru više neće imati kvalificiranu većinu, no vladajući poručuju kako zbog toga nisu zabrinuti, jer još uvijek imaju stabilnu većinu.
‘Vladajuća koalicija ima većinu, u ovom trenutku imamo 83 glasa. Za sada nas to još ne zabrinjava’, rekla je novinarima SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Stranke koje sudjeluju u Vladi – SDP, HNS, IDS i HSU, u početku mandata zajedno su imale 81 zastupnika, no SDP je kasnije napustila Mirela Holy, iz stranke su isključeni Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel, Damir Kajin napustio je IDS, a Natalija Martinčević i Petar Baranović HNS.

Broj zastupnika Kukuriku koalicije tako je spao na 75, što je jedan manje od natpolovične većine svih zastupnika, čime Milanovićeva postaje manjinska.

U HDZ-u kažu kako će idući dani pokazati koliko je stabilna potpora Kukuriku vladi u Saboru.

‘Postoji li i dalje vladajuća većina u Saboru pokazat će idući dani i tjedni, ali veći je problem nedostatak ikakvog sadržaja koji bi pomogao Hrvatskoj. Ovo je samo još jedan dodatni element nestabilnosti, a to potpuno potvrđuje ono što je HDZ zatražio još prošle godine, a to je da idemo u prijevremene izbore’, rekao je HDZ-ov Goran Jandroković.

Na pitanje hoće li HDZ opstruirati rad Sabora i pokušati rušiti Vladu, odgovorio je: ‘Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati’.

‘U ovom trenutku je prerano za takvu ocjenu, jer mi se čini da ipak i dio zastupnika koji nisu stalno uz vladajuću većinu daju njoj potporu. Naravno, i oni kalkuliraju jer se vjerojatno plaše idućih parlamentarnih izbora i gubitka svojih pozicija u Saboru’, uvjeren je Jandroković.

Vladu i dalje podržava osam zastupnika nacionalnih manjina, zbog čega vladajući i računaju da imaju stabilnu potporu 83 zastupnika.

Milanovićevu vladu načelno podupire i nezavisni Damir Kajin, koji poručuje kako je ‘prije svega svoj’ ali i kako iznimno cijeni premijera.

Na pitanje bi li podržao Milanovića kad bi njegova većina došla u pitanje, odgovara kako bi dizao ruku za zakone za koje drži da mogu pomoći prilikama i građanima u Hrvatskoj. ‘Na moj glas mogu računati ali ne u svakoj situaciji’, poručio je Kajin.

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić danas je osnovao klub sa Slavkom Linićem i bivšim laburistom Brankom Vukšićem, no i dalje podržava Milanovićevu vladu. ‘Ova većina ima određene manjkavosti, ali problemi koje su zatekli kad su došli su puno veći nego što javnost može znati. Mogu bolje i moraju bolje, ali moja podrška u ovoj vladi bit će i dalje u stvarima s kojima se slažem. Mi nemamo nikakav formalni potpisani sporazum, ja ih uglavnom podržavam i to nema veze s mojim članstvom u novom klubu’, rekao je Hodžić.

Slavko Linić tumači pak, da se vladajuća većina osipa jer nakon gotovo tri godine vlasti nije pokazala rezultate ni ostvarila svoje programe.

Datum objave: 18.09.2014.