Autor: Zoran Stupar
Hrvatska je puna prirodnih čuda. Nizine, more, planine… Jedna od prirodnih ljepota koje nisu toliko eksponirane kao Jadran je nacionalni park Sjeverni Velebit. Njegovim jednim dijelom prolazi Premužićeva staza. Staza duga 16 kilometara neka vam,makar idućeg ljeta, bude nezaobilazna stanica za aktivan odmor u Hrvatskoj.
Cijela staza duga je 57 kilometara. No, upravo ovih 16 idealno je za one koji vole boravak u prirodi, a nisu u stanju fizički izdržati prevelike napore. Riječ je o relativno nezahtjevnoj stazi kojom hodaju i djeca i odrasli i oni starije dobi. Nema velikih uspona, a okruženje je prelijepo.
Zamislite samo – hodate između velikih stijena i na njihovim obroncima i otamo dolazite u šumu. Njen hlad predstavlja pravo olakšanje (ako je sunčano). Nakon nekog vremena izlazite iz šume na predivne zelene livade, kao iz bajke. Sjednete kako bi odmorili i uživali u okruženju. Udišete svjež zrak dok vam sunce grije kožu. Nakon odmora odlučno krećete prema cilju – bio to Zavižan ili Alan (ovisno odakle ste krenuli). Na cilju, već dobrano umorni, popijete najbolju kavu u životu. Ili pojedete ukusno kuhano jelo (ako gladni planinari pije vas nisu sve pojeli). I zadovoljni ste sobom….
Ipak, treba imati na umu da je riječ o 16 kilometara hoda. I to uz samo jedno sklonište putem (Rossijeva koliba) te se za pješačenje treba dobro pripremiti – uzmite vode koliko god možete ponijeti, nešto hrane, odgovarajuću obuću i odjeću. Ako niste u odličnoj fizičkoj kondiciji, bit ćete umorni.
Ali vjerujte, isplati se.

Datum objave: 13.08.2014.