Na redakciju CroExpress-a stiglo je pismo i reakcija gospodina Damjana Abramovića iz francuskog Lyona u kojem nas zamoljava objaviti tekst. O čemu se radi, pročitajte u nastavku.

Na blagdan Svih svetih, zahvaljujući hrvatskom svećeniku don Stjepanu Lončaru koji je došao iz 500 km udaljenog Pariza, Hrvati iz Lyona i okolnih mjesta, slavili su svetu misu na hrvatskom jeziku.

Kako već šest godina Hrvati iz Lyona nemaju svog stalnog hrvatskog svećenika, dva puta mjesečno dolazi nam don Stjepan iz Pariza, koji na svu sreću ovdje okupi hrvatsku zajednicu, inače bi bili potpuno izolirani.

A kada dolazi u Lyon jednom mjesečno, netko od župljana odveze don Stjepana i u 100 km udaljen Chambery, kako bi i tamo okupio Hrvate koji žive u tom dijelu Francuske.

Ne možemo dovoljno Bogu zahvaliti za našeg svećenika. Nekolicina mladih obitelji iz molitvene zajednice Lyon ostali su na večeri nakon svete mise i tom prigodom don Stjepanu zahvalili za svesrdno zalaganje u okupljanju hrvatske zajednice u Lyonu i uručili mu prigodan poklon za rođendan.

Iduće nedjelje na misi u Nici od svojih vjernika oprašta se don Stjepan Cukman, svećenik koji se skrbi o Hrvatima na jugu Francuske.

Nažalost, don Stjepan iz Pariza ostaje jedini hrvatski svećenik za cijelu Francusku i morati će putovati 1000 km dva puta mjesečno, jer i u Nici mora okupiti hrvatsku zajednicu. Nadam se uz Božju pomoć da će Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i crkveni poglavari u domovini pronaći barem još jednog svećenika za Francusku.

Damjan Abramović, misijski suradnik za regiju
Rhone Alpes


Autor: CroExpress Datum objave: 02.11.2021.