Nije otišla u karantenu već je otputovala u grad Garmish-Partenkirchen, obilazila je restorane, barove…

Njemačku posljednjih dana potresa skandal vezan za jednu 26-godišnju žensku osobu koja je u Njemačku došla iz SAD-a i koja je do sada koronavirusom zarazila najmanje 76 osoba.

– Ona je u Njemačku došla već s nekim simptomima koji bi mogli ukazivati na koronavirus. Testirana je odmah nakon dolaska na tlo Njemačke i poslana je u karantenu, gdje je morala čekati nalaz. Međutim, ona nije otišla u karantenu već je otputovala u grad Garmish-Partenkirchen. Tamo je u dva dana koronavirusom inficirala, što se za sada zna, najmanje 76 ljudi. Imala je puno kontakata, obilazila je restorane, barove. I sada se zbog toga u Garmishu testiraju stotine ljudi i mislim da će brojka zaraženih i dalje rasti. Ona je odvedena u izolaciju i protiv nje će biti pokrenut sudski postupak. Kazna će biti novčana, mislim oko dvije tisuće eura – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski specijalist infektologije i interne medicine, koji dugo godina živi u Berlinu i radi u tamošnjoj prestižnoj bolnici Charite..

U Njemačkoj ima dosta novih žarišta, no Nijemci ih brzo otkrivaju i eliminiraju.

– Nadam se da neće biti drugog vala, ali vidim da u državama u kojima u prvom valu i nije bilo puno slučajeva sada brojke rastu. Kao na primjer u Sloveniji ili Češkoj, gdje se stanovništvo očigledno opustilo – ističe Trampuž.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 17.09.2020.