Autor: Mirela Tučić

Ako nije najstarija u Bosni i Hercegovini, onda je sigurno bila najstarija u Zapadnohercegovačkoj županiji. Iva Romić iz mjesta Rakitno kraj Posušja je 6. siječnja 2013. godine napunila 104 godine. Rođena je davne 1910. Prvog svjetskog rata sjećala se kroz maglu, ali je jako dobro pamtila Drugi svjetski rat. Preminula je 22. rujna 2013. godine.

Sjećanje na teške dane

‘Puno sam propatila, dijete moje. Bila sam i gladna i žedna, radila sam po cijele dane da bih koliko-toliko djecu prehranila. Nas žene su zvali svaki dan da napravimo kruha za partizane, mada nisam imala od čega.

Četiri zida, a ja nemam što pojesti. A dođu ti na vrata i traže kruh. Nitko te nije pit’o možeš li. E onda kada bih ga napravila, morala bih pješice preko brda to nositi partizanima. Sam Bog zna kako sam sve to izdržala. Bio snijeg, kiša, ili sunce, ja sam to morala odnijeti’.

Držala je konje, volove, kopala i sadila po cijele dane, moralo se raditi.

‘Kopala sam gladna, za cijeli dan bih pojela dva varena krumpira. Da mi je samo bilo štogod pojesti. Tito doš’o i pokupio nam sve. Ne umire se nego od smrti’.

Sjećala se događaja, imena, detalja iz svog dugog života, a prema riječima njezinih ukućana, osim trenutaka kada se prisjeti nekih tužnih detalja iz prošlosti, bila je puna energije i vedrine.

Tako se tijekom našeg boravka kod obitelji Romić 2012. godine, baka Iva sjetila jednog dana krajem 60-ih godina prošloga stoljeća kada je otišla u Imotski. Otišla je baka autobusom, ali je zaboravila kada se autobus vraća, pa kada se vratila na stanicu, on već otišao.

‘Sinko moj, muka me snašla. Mislim se što ću, kud ću. A moram se kući vratiti, nigdje nikog ne znam. I krenula ja pješice. Staju meni kola da me povezu, ali ne smijem ja, tko zna gdje će me odvesti’, priča nam baka, koja se iz Imotskog pješice vratila u svoje Rakitno.

Za svoj dugačak život zahvaljivala je genima i zdravoj prehrani. Naime, u njezinoj obitelji mnogi su doživjeli stotu, a njezina prva rodica je umrla u 107. godini.

Baka Iva nikad nije bila probirljiva u prehrani. Važno da je prirodno i domaće. Voljela je pojesti puno mesa, od suhog, kuhanog, pečenog, a ribu i gljive zaobilazila je u širokom luku.


Datum objave: 28.07.2014.