Dr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, nagrađen je Nagradom Hrvatske državne samouprave za istaknutu djelatnost u području hrvatskog odgoja i obrazovanja u Mađarskoj.

Blažetin, koji već 35 godina djeluje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu, primio je priznanje za svoj predan rad u organizaciji nastave hrvatskog jezika, književnosti i kulturologije te unapređenje studijskih programa.

Kao pročelnik Katedre za hrvatski jezik i književnost, Blažetin se istaknuo naporima usprkos nepovoljnim uvjetima visokog obrazovanja u Mađarskoj. Aktivan je organizator kulturnih i književnih događaja te je ugostio eminentne hrvatske autore.

Također, kao urednik, antologičar, pjesnik i prevoditelj, doprinio je jačanju književnih odnosa između Hrvatske i Mađarske. Njegov pedagoški rad, zalaganje za obrazovne uvjete te promociju hrvatskog jezika i kulture zaslužuju priznanje, što je potvrđeno dodjelom Nagrade Hrvatske državne samouprave.

Dr. sc. Stjepan Blažetin, rođen u Velikoj Kaniži 1963. godine, također je znanstvenik, kritičar i prevoditelj, a trenutno obavlja dužnost ravnatelja Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.11.2023.