Autor: Zoran Stupar
Dubravka Jasika iz Sv. Filip Jakova deložirana je iz svog doma. Aktivisti Živog zida ovaj put nisu uspjeli odgoditi deložaciju. 
– Ostat ću sjediti pred vratima moje muke, mog svega. Uzet ću plastičnu stolicu, pokriti se dekom i čekati – jedva je prozborila Dubravka.
Ukoliko želite na neki način pomoći Dubravki Jasiki, koja je ostala bez doma, možete je kontaktirati na broj mobitela 095 910 3487.
Tijek događaja:

11:20  Deložacija je praktički završena. Aktivisti su potrpani u ‘maricu’.
11:09 Policija je razbila vrata i počela ponovo odnositi aktiviste.
Clipboard01.jpg
11:00 Dio aktivista se premjestio na drugo mjesto u kući kako bi policiji otežali postupanje. Vrata su blokirali stolom i zabarikadirali se u prostoriju.
10:55 POLICIJA JE PROBILA VRATA! Počela je odnositi aktiviste. Aktivisti viču jedni drugima da ne pružaju otpor, ali ni da ne hodaju kad ih policija odnosi.
10:45 Stanje je trenutno relativno mirno. Policija nije uspjela ući u kuću. Aktivisti im viču da po zakonu moraju ući na glavni ulaz, a oni su pokušali probiti stražnja vrata.
Clipboard01.jpg
10:36 ‘Lojtrama se penju, ljestve su uzeli’, viču aktivisti. Članovi Živog zida poduzimaju sve da bi spriječili ulazak policije.
10:30 Bravar nije uspio otvoriti vrata kuće pa je policija krenula na druga vrata. Aktivisti postavljaju elemente kako policija ne bi uspjela ući!
10:23 U dvorište su ušli pripadnici interventne policije. Očito je kako slijedi nasilna deložacija. Bravar pokušava otvoriti vrata kuće. Aktivisti govore policajcima da ih pogledaju u oči.
10:20 Policijski službenik povikao je na aktiviste da im ‘naređuje’ da ih propuste. Aktivisti uzvraćaju još glasnijim skandiranjem. ‘Policija je upravo onemogućila pristup novinarima RTL-a i VOX TV-a. Tako izgleda sloboda medija u policijskoj državi’, objavili su iz Živog zida.
10:15 Policija i službenici koji provode deložaciju su ušli u dvorište – deložacija je započela! Dubravka Jasika poručuje onima koji joj žele oduzeti kuću da su gori od mafije. Aktivisti viču: ‘Otimačina! Otimačina!’
Clipboard01.jpg
10:08 Dubravka Jasika izašla je pred policiju i poručuje im da su je upropastili i da je neće izbaciti iz njene kuće. Po starom ‘dobrom’ običaju, mediji ponovo nisu pušteni na mjesto deložacije.
Clipboard01.jpgDubravka Jasika (u crvenom) izgalamila se na policiju i druge koji provode deložaciju
9:59 ‘Kako ćete se ujutro pogledati u ogledalo?’, ‘Doći ćete i vi na red’, ‘Pravi policajci bi stali uz malog čovjeka’, viču aktivisti policiji.

9:54 Aktivisti skandiraju ‘Deložacije sramota su nacije’ i ‘Svi u zid, živi zid’. Kroz nekoliko minuta trebala bi započeti deložacija. ‘Zašto kriminalci nisu u zatvoru nego mučite nevine ljude?’, upitao je jedan aktivist.
9:40 Aktivisti dočekuju policiju u dobrom raspoloženju, uz gitaru i pjesmu. Hit je ‘Zenica Blues’. Pred kuću stižu policijska vozila.
Dubravka Jasika iz Sv. Filip Jakova u 10 sati bi trebala biti deložirana iz svog jedinog doma. Živi zid, organizacija poznata po sprečavanju deložacija, stat će u Dubravkinu obranu. Već izjutra započela je policijska opsada Dubravkine kuće, a aktivisti su krenuli u blokadu prilaza kući automobilima. Živi zid je objavio i da očekuju policijsko nasilje.
Clipboard01.jpg

Blokada.jpg
Aktivisti blokiraju prilaze kući automobilima (foto: Živi zid)
– Ako danas izgubim dom izgubit ću i život jer sam cijeli život dala za to. Od nikog ništa nisam ukrala, tražila, prodala, da bi mi netko mogao tako oteti. Cijela država me 1994.-e uništila fizički, psihički, financijski, sada mi još odnose i dom. Ja nemam gdje nego na ulicu. Moj sin od 12 godina je sahranjen u Sv. Filip Jakovu, neka mene drugi sin sahrani kraj njega jer nemam gdje – rekla nam je očajna Dubravka kroz suze.

ivi_zid3.jpg
ivi_zid_4.jpg

Aktivisti su već u utorak krenuli s pripremama za deložaciju. Na svom Facebooku pozvali su medije da prisustvuju događaju, a građane da im se pridruže. ‘Deložacije su najslabija točka svakog sustava baziranog na nepoštenju i prevari, a građanski neposluh najjače oružje u rukama građana’, poručuju.
ivi_zid.jpg
ivi_zid_2.jpg


Broadcast live streaming video on Ustream

Datum objave: 03.09.2014.