Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon preuzimanja službe novog zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleš kako će poruke koje je on poslao o važnosti solidarnosti, vjere i obitelji doživjeti veliki odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ali i u cijelom hrvatskom narodu.

“Zadovoljstvo mi je da smo bili svjedoci preuzimanja službe novoga zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, želimo mu puno ovako jasno iskazanog elana, entuzijazma, motivacije, da bude pastir zagrebačke Crkve, a isto tako i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije”, rekao je novinarima Plenković.

Osvrnuo se i na Kutlešinu subotnju propovijed koja je ‘bila jako lijepa i ugodna’.

“Lijepa zahvala kardinalu Bozaniću, ali isto tako inspirativne riječi s blaženim kardinalom Stepincem i naravno kardinalom Kuharićem. To jedinstvo zagrebačke Crkve, poruke koje je poslao danas o važnosti solidarnosti, vjere, obitelji mislim da će doživjeti svoj odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ali i cijelom  hrvatskom narodu”, rekao je premijer.

Novom zagrebačkom nadbiskupu poželio je puno uspjeha. “A s obzirom na izvrsnu suradnju koju smo imali proteklih godina u nekim njegovim drugim ulogama, siguran sam da ćemo nastaviti sustavan dijalog koji smo uspostavili kao Vlada s Hrvatskom biskupskom konferencijom”, rekao je Plenković.

Na pitanje o reformi Crkve te kako on kao vjernik gleda na to treba li se ona mijenjati ili treba zadržavati svoje stare vrijednosti, premijer je uzvratio kako Crkva predstavlja kontinuitet prije svega.

“To je jasno rekao i mons. Kutleša u svojoj propovijedi, ali isto tako osvijestiti okolnosti suvremenoga svijeta, promijenjenih nerijetko i navika ljudi, novih tehnoloških okolnosti,  novih fokusa… Zato mi se čini da je on kao mlad čovjek itekako svjestan i da će u jednom dugom razdoblju koje je pred njim učiniti sve da vjernici budu na okupu i da Crkva i dalje zadrži ključnu ulogu koju je imala za opstanak, identitet i čitavu povijest hrvatskog naroda”, poručio je premijer Plenković.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 29.04.2023.