Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju.

Građani Bosne i Hercegovine bi uskoro mnogli plaćati za svaki ulazak u Hrvatsku, tj. prostor Europske Unije. 

Sustav ETIAS u funkciju bi trebao biti pušten iduće godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju za stanovnike Bosne i Hercegovine.

Primjena Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) tako će stanovnike BiH obvezati da prije putovanja u Europsku uniju popune elektronski obrazac i plate jednokratnu naknadu od sedam eura, piše Večernji list BiH.

“Putnici će morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ispunjavanje obrasca zahtjeva ne bi trebalo trajati dulje od 10 minuta te za njega ne bi trebala biti potrebna nikakva dokumentacija osim putne isprave (putovnice ili jednakovrijedne isprave).

Ako predmetna osoba nije u mogućnosti podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja”, stoji na službenoj stranici EU-a u BiH.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana, naveli su iz Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH, te su za portal Akta.ba istakli da će sustav ETIAS postati operativan od 2023. godine.

Napominje se i da podnositelj zahtjeva ima pravo na podnošenje žalbe ako mu se odbije izdati odobrenje putovanja, tj. izdavanje specijalne potvrde. 

ETIAS je nastao tako što je u studenome 2016. predložena uspostava europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutačno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Očekivano, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju. Već se čuje negodovanje zbog ove prakse, jer osim putovnice sada je za ulazak u EU potrebna i specijalna potvrda. 

Naravno, ulazak u Hrvatsku će “plaćati” i državljani Srbije, Crne Gore, Kosova… 


Autor: CroExpress Datum objave: 20.04.2022.