Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravi 2. i 3. ožujka u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji i Kosovu gdje se sastaje s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama.

Nakon boravka u Skopju, izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Milasom, u srijedu, 3. ožujka, boravit će na Kosovu, ponajprije Letnici gdje će se susresti s veleposlanicom Danijelom Barišić, nakon čega slijedi sastanak s Karolinom Dokić. Uslijedit će obilazak mlina i crkve Majke Božje Letničke i kratki razgovor s ocem Marijanom Demajem.

Potom slijedi odlazak na susret s Hrvatima u Janjevu, u Župnom uredu, gdje će sudjelovati don Matej Palić, Josip Blaško, Sebastijan Čolakić. Nakon sastanka slijedi obilazak crkve Sv. Nikole, čime ujedno i završava ovaj radni posjet.

Sastanak u Skopju

U utorak, 2. ožujka, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sudjelovao je na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije gdje se susreo s zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije Fatmirom Isaki.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova RS Makedonije

Na sastanku se razgovaralo o nastavku suradnje kojom se promiču manjinska prava, kao i o dodatnom unaprjeđenju odlične bilateralne suradnje.

Milas je s ponosom je istaknuo protekle tri godine iz kojih su vidljivi određeni pozitivni pomaci u Sjevernoj Makedoniji, a za koje se nada da će se nastaviti te da će i Republika Sjeverna Makedonija, čim to bude moguće, definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dviju država iz 2007. godine.

‘Makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava’, naglasio je Milas. 

Državni tajnik Milas pozvao je naše sunarodnjake koji žive u Sjevernoj Makedoniji na suradnju i zajedništvo te da i nadalje vrijedno rade na očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta posebice s djecom i mladima.

‘Pozivam ih isto tako da budu aktivan dio makedonskoga društva, jer je iznimno važno i jedno i drugo – živjeti punim plućima u svojoj životnoj sredini i biti svjestan svojih korijena, a u brojnim projektima koje provode s tim ciljem, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i druge hrvatske institucije i ubuduće će im davati snažnu potporu – zaključio je Milas.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije Fatmire Isaki istaknula je kako su odnosi i suradnja između Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske u stalnoj uzlaznoj putanji i konstatirala je da se iskreno prijateljstvo uspostavljeno nizom osobnih i obiteljskih kontakata kontinuirano nadograđuje u posljednja tri desetljeća, produbljivanjem i jačanjem međusobnog političkog dijaloga, ekonomske, kulturne i turističke suradnje te u mnogim drugim područjima.

Ništa manje važna karika u našim međusobnim odnosima nisu ni predstavnici naše zajednice u Hrvatskoj i Hrvati u Sjevernoj Makedoniji, koji nizom aktivnosti ostaju u stalnom kontaktu s matičnom državom, kulturom i jezikom, a istovremeno daju poseban doprinos kvaliteti naših izvrsnih bilateralnih odnosa i suradnje – zaključila je Isaki.

Mirjana Vasilevska, savjetnik M. Bošnjak i novinarka Violeta Kalić (Foto: Glas Hrvatske)

Uz sastanak sa zamjenicom ministra i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina gospođom Fatmirom Isaki, državni tajnik Milas održao je sastanak s hrvatskom veleposlanicom Nives Tiganj i suradnicima. Nako toga održan je sastanak s predsjednicom ZHRM Nevenkom Kostovskom i članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH Nenadom Živkovićem te sastanak s mons. dr. sc. Kirom Stojanovim, biskupom Skopske biskupije u Biskupskoj rezidenciji, dok se na kraju boravka u Skopju Milas sastao s predstavnicima hrvatskih udruga.

Hrvati kao autohtone manjinske zajednice žive u 12 europskih država: Republika Austrija, Republika Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Talijanska Republika, Republika Kosovo, Mađarska, Republika Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Slovačka Republika, Republika Slovenija i Republika Srbija. Pod utjecajem različitih povijesnih, kako političkih, tako i ekonomskih razloga, od 15. stoljeća su se počeli iseljavati s tadašnjih hrvatskih prostora na druge europske prostore, koji se danas nalaze u spomenutih 12 država, dok su se neki od njih doselili istovremeno kad i na područje današnje Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska sklopila je bilateralne sporazume o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina s četiri države: s Mađarskom (1996.), Republikom Srbijom (2004.), Republikom Sjevernom Makedonijom (2007.) i Crnom Gorom (2011.), a radi praćenja provedbe sporazuma na razini vlada osnovani su međuvladini mješoviti odbori.


Autor: CroExpress, Glas Hrvatske Datum objave: 03.03.2021.