U Orašju je, po priopćenju HDZ-a BiH, održan sastanak predsjednika ove stranke Dragana Čovića i državnih tajnika Zvonka Milasa i Nikole Mažara s vodećim dužnosnicima HDZ-a iz općina i županija u BiH, na kojemu se razgovaralo o nastavku potpore.

“Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati potporu koja će doprinijeti konstitutivnosti, ravnopravnosti, ali i kvaliteti života i položaju Hrvata u BiH. Planiramo i iskorake na zadovoljstvo svih, kao što je nacionalni program”, rekao je Milas.

Pri tome je pojasnio kako se radi o programu potpore kroz jedinice lokalnih vlasti.


“To je program koji će se odnositi na Hrvate u Bosni i Hercegovini, na jedinice lokalne samouprave”, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Cilj toga programa jest pokazati zajedništvo te poduprijeti ostanak ljudi u BiH, dodao je Milas, istaknuvši kako hrvatska vlada kroz projekte i programe pokušava, kroz suradnju s hrvatskim narodom u BiH, učiniti sve kako bi njegov položaj, odnosno svakodnevni život bio bolji. 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izvijestio je sugovornike i o razgovorima s vodećom bošnjačkom strankom SDA oko izmjena Izbornog zakona i provedbi drugih reformi.

#hrvatiizvanrh

Načelnik Orašja Marijan Oršolić naveo ja kako se razgovaralo o načinu jačanja lokalnih sredina i njihovom povezivanju kroz prekograničnu suradnju.

“To bi u konačnici trebalo donijeti realizaciju brojnih projekata i programa prekogranične suradnje koji bi ovom prostoru kao i drugim omogućili kvalitetniji život i bolji standard”, naglasio je Oršolić

Hrvatska kroz Državni ured za pomoć Hrvatima izvan Hrvatske financira zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte Hrvata iz BiH, dok se kroz Državni ured za stambeno zbrinjavanje obnavljaju u ratu porušeni obiteljski domovi Hrvata kako bi se potaknuo povratak.

Hrvatska najviše financijski podupire rad Sveučilišta u Mostaru te Sveučilišne kliničke bolnice. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.02.2021.