Veterinarski dani 2021. se tradicionalno održavaju u organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskoga fakulteta i Hrvatskoga veterinarskog instituta, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Šibensko-kninske županije.

Od 27. rujna do 29. rujna u Vodicama je održan najveći godišnji skup veterinara, koji je okupio stručnjake iz veterinarske velike i male prakse, veterinarskoga javnog zdravstva i sigurnosti hrane, stručnjake s područja znanosti i biomedicine te sve one koji izravno i neizravno surađuju s veterinarskom strukom, a s ciljem unapređenja veterinarske struke i znanosti u Republici Hrvatskoj.

Na ovogodišnjem skupu kroz sedam sekcija raspravljalo se o aktualnim temama iz područja veterinarstva i sigurnosti hrane, a ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić je prvog dana događanja predstavila rad Uprave te brojne rezultate suradnje Ministarstva poljoprivrede i delegiranih tijela.

Znanstveno stručni skup skup u Vodicama posjetili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić.

Jubilarni znanstveno-stručni skup otvorio sam riječima zahvale i podrške organizatoru, Hrvatskoj veterinarskoj komori, te doprinosu ukupne veterinarske struke održivosti sustava zdravlja i dobrobiti životinja. Sustav delegiranih (ranije kontrolnih) tijela organiziran u RH jedinstven je među EU članicama, ali i dokazano uspješan – bez obzira na sve ekonomske krize koje su u zadnjih 15 godina zadesile Republiku Hrvatsku niti u jednom trenutku kroz ovako osmišljen sustav provedba ključnih ciljeva nije doveden u pitanje, što pokazuje kako je partnerski odnos Ministarstva poljoprivrede i ovlaštenih veterinarskih organizacija shvaćen s obje strane vrlo ozbiljno, profesionalno i dosljedno. Sve navedeno potvrđuju statusi koji su dodijeljeni Hrvatskoj kao zemlji slobodnoj od niza bolesti, od kojih ističem kako je Europska komisija priznala status Hrvatske kao zemlje slobodne od klasične svinjske kuge tijekom 2019. godine, a 2020. godine, Komisija je proglasila RH zemljom službeno slobodnom od bruceloze goveda te početkom 2021. dodijeljen je status slobodan od infekcije virusom bjesnoće. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane kontinuirano radi na omogućavanju tržišta živim životinjama i njihovim proizvodima odnosno izvozu u treće zemlje.

Foto: CroExpress

U zadnje dvije godine zaključeni su pregovori te izrađeni ili ažurirani modeli veterinarskih certifikata za više vrsta životinja i proizvoda s nizom trećih zemalja. Osim usuglašenih i ažuriranih veterinarskih certifikata, značajni kapaciteti angažirani su i na pregovorima s Kinom za izvoz ribe i mesa, održavanje ekvivalencije s SAD-om te uspostavu ekvivalencije za dodatne proizvode, te Alžirom za izvoz goveda i dr. Nastavljamo i s unapređenjem zakonodavnog okvira, u 2021. godini usvojena su dva izuzetno važna i kompleksna zakona; Zakon o službenim kontrolama te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu, a u pripremi su čak četiri nova zakona’, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak te posebno zahvalio Veterinarskoj inspekciji DIRH-a na kvalitetnom partnerstvu prilikom naših pravovremenih zajedničkih akcija i mjera na potresom stradalom području.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede ove godine osigurala je da delegirana tijela obavljaju poslove na 547 od 555 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, za razliku od 2015. kada su delegirana tijela obavljala poslove službenih kontrola na 425 jedinica lokalne samouprave, a od ukupnog broja ovlaštenih veterinara njih 987 radi u 126 delegiranih tijela za provedbu službenih aktivnosti u području zdravlja životinja.

U 2021. godini usvojena su dva izuzetno važna i kompleksna zakona kojima se osigurava učinkovito funkcioniranje sustava službenih kontrola u području hrane odnosno jedinstveni pravni okvir za integrirani pristup organizaciji, koordinaciji i provedbi službenih kontrola u cijelom poljoprivredno-prehrambenom lancu – Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu. Također, u pripremi su čak četiri nova zakona – Zakon o hrani, Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, Zakon o veterinarsko – medicinskim proizvodima i Zakon o ljekovitoj hrani za životinje.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.09.2021.