Temeljem provedenog 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2017., donijeta je Odluka o dodjeli financijske potpore.

Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima– pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Na otvoreni Javni poziv, Središnji državni ured zaprimio je 531 prijavu u kategorijama neprofitne organizacije, fizičke osobe te ugroženi pojedinci. Podijeljeno im je ukupno 2,04 milijuna kuna.

Neprofitne organizacije izvan Republike Hrvatske i u Republici Hrvatskoj koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske, bili su u mogućnosti prijaviti projekte i aktivnosti iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Najveće pojedinačne potpore, u iznosu od 75.000 kuna, dobili su Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka za 3. Nacionalnu konferenciju i Udruga bunjevačkiih Hrvata ‘Dužijanca’ iz Subotice za Dužijancu u Zagrebu.

Potpore u iznosu od 50.000 kuna dobili su Hrvatska škola kardinal Stepinac iz Chicaga za nabavku narodnih nošnji za djecu, Hrvatsko štamparsko društvo iz Eisenstadta za tiskanje Hrvatskih novina, Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice za ‘osnaživanje kadrovskih resursa’ te Družba braće hrvatskog zmaja iz Zagreba za nabavu uređaja za Radio Dux Tivat.

Od zanimljivijih potpora možemo izdvojiti onu poznatom novinaru Tihomiru Dujmoviću za kazališnu predstavu ‘Tko je ubio Zvonka Bušića’ u iznosu od 20.000 kuna.
Autor: CroExpress Datum objave: 02.01.2018.