Počela je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici objavljeno je u petak u Hrvatskom nacionalnome vijeću (HNV) u povodu praznika hrvatske manjine u Srbiji čijoj je proslavi nazočio izaslanik Državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Milan Bošnjak.

Time je dva mjeseca nakon postavljanja kamena temeljca počela realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta hrvatske manjine u Srbiji, koji se financira iz dotacije Vlade Hrvatske.

„Vlada je preko Državnog ureda osigurala novac za prvu fazu izgradnje buduće Hrvatske kuće. Plan je da se do konca godine objekt stavi pod krov“, izjavila je tijekom obilaska gradilišta predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Milan Bošnjak je tom prigodom rekao kako je gradnja Hrvatske kuće rezultat zajedničkih napora Vlade Hrvatske, Državnog ureda i predstavnika hrvatske manjine u Srbiji.

„Kada se ovako usmjereno radi, kada postoji kvalitetan projekt, njegovo ostvarenje nije upitno“, istaknuo je Bošnjak.

Hrvatska kuća bit će sjedište tri jedine profesionalne institucije Hrvata u Srbiji.

Dužnosnik Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske bio je u nastavku posjeta Subotici počasni gost proslave praznika dana hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja preporoditelja bačkih Hrvata biskupa Ivana Antunovića.

U tome povodu priređena je svečana akademija na kojoj su najboljim učenicima hrvatske nastave dodijeljena priznanja i nagrade.

Najveće priznanje hrvatske zajednice za školska postignuća, pod nazivom „Crvena kravata“, pripala je dvojici učenika osmoga razreda Matiji Ivkoviću Ivandekiću i Andriji Mandiću.

Ukupno je podijeljeno 137 pohvala i nagrada učenicima hrvatskih odjela, koji postoje u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici, te jednoj u mjestu Bački Monoštor.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.06.2021.