U katedrali sv. Mihaela u Torontu tamošnji nadbiskup Francis Leo za svećenike je u subotu, 11. svibnja, zaredio petoricu đakona, među kojima je bio i Marko Bušić, Hrvat iz župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Njegov stariji brat Krešimir je zaređen za svećenika u Zagrebu, u subotu 22. lipnja po rukama zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

Krešimir i Marko su sinovi hrvatskih doseljenika Ante i Dragice Bušić koji su u Kanadu došli iz okolice Đakova, a oboje su rođeni na Kupresu (BiH). Marko je najmlađi od šestero djece, uz brata Krešimira ima i četiri starije sestre te dvanaestero nećaka i nećakinja.

Dvojica rođene braće, Hrvati iz župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi zajedno osjetili poziv i postali svećenici

Marko je osnovnu i srednju školu pohađao u Mississaugi, a zatim je diplomirao studij ekologije na Sveučilištu York kraj Toronta. Otkrio nam je da je kao dijete bio ministrant u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi, sudjelovao je i u svim aktivnostima mladih te kao član hrvatskih folklornih i sportskih skupina bio prisutan na brojnim okupljanjima kanadskih Hrvata.

Dvojica rođene braće, Hrvati iz župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi zajedno osjetili poziv i postali svećenici

Obojica braće će slaviti svoje mlade mise 14. srpnja u Father Kamber Parku u Mississaugi. U nastavku donosimo cijeli intervju s mladomisnikom Krešimirom Bušićem (37) koji je dao za portal Laudato.hr.

Krešimir je osnovnu i srednju školu završiou Mississaugi, a 2009. godine diplomirao je elektrotehniku i računarstvo na Sveučilištu u Torontu. Osam godina radio je kao elektroinženjer u zrakoplovnoj industriji. U Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu primljen je 2018. godine. Za đakona ga je zaredio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša 25. studenoga 2023. godine u crkvi Ivana XXIII., pape, u Zagrebu. Đakonski pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću.

Mladomisničko geslo: “Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.” (Ps 116,13)

Datum Mlade mise: 30. lipnja 2024. (u Župi Svete obitelji, Kupres, BiH); 14. srpnja 2024. (u Župi Hrvatskih mučenika, Mississauga, Kanada)

KANADA I ŠVICARSKA DALI DVOJICU SVEĆENIKA DOMOVINI 👏 Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša zaredio je petnaestoricu novih svećenika, a među novozaređenima su i dvojica #Hrvata iz #iseljeništva: vlč. #Krešimir #Bušić iz Hrvatske katoličke župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi (Kanada) i vlč. #Mario #Šarić iz Hrvatske katoličke misije Basel. 🙏❤️🇭🇷 Croatian Consulate General in Mississauga Mississauga Croatia Soccer Club FEC Folklore Ensemble Croatia Mississauga Zagrebačka nadbiskupija

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Srijeda, 26. lipnja 2024.

Kako ste se odlučili za svećenički poziv? Kako ste prepoznali taj poziv?

U svojim kasnim 20-im godinama nakon iskustva obraćenja, ponovno se u meni probudio poziv koji sam osjećao već ranije. Tada sam se već bio udaljio od života vjere. Nakon nekoliko godina razlučivanja u rujnu 2018. odlučio sam se upisati bogosloviju u Zagrebu i započeti svoju svećeničku formaciju. Tijekom života u Kanadi uvijek sam bio povezan s Hrvatskom kroz župu, sport i folklor, a župnici su nam svi bili iz Zagrebačke nadbiskupije, zato sam se odlučio za ovu nadbiskupiju.

SRETNO I BLAGOSLOVLJENO! #Krešimir i #Marko iz #Kanade: Bog nas je odlučio pozvati 🙏🔥❤️ Croatian Consulate General in Mississauga Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Zagrebačka nadbiskupija

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeČetvrtak, 27. lipnja 2024.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?

Sveukupna bogoslovska formacija bila je jedno izazovno, ali vrlo bogato iskustvo rasta u zajednici i duhovna borba uz braću.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?

Ove godine bio sam na đakonskom praktikumu u Župi sv. Petra apostola u Zaprešiću. Živa je i aktivna zajednica koja me je oplemenila i dala mogućnost i svu podršku u razvijanju duha služenja.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?

Gledajući prema svećeničkom životu, radujem se daljnjoj avanturi života u Kristu i služenju Crkvi. Nije nimalo lako opredijeliti se za poziv naspram ‘normalnog’ života, ali kad prepustiš korak po korak svoj život u Božje ruke, vidiš kakvo je veliko bogatstvo i čast živjeti za Krista, a u ovome pozivu na poseban način rasti u intimnosti s Njim i služiti Njegovu narodu.

Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?

Svim mladima koji se dvoume o pozivu, ne bojte se predati Gospodinu svoje živote, jer zaista želi da vaša radost bude potpuna!


Autor: CroExpress Datum objave: 27.06.2024.