Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN da su u njegovoj državi zabrinuti ponašanjem susjednih zemalja, Srbije koja se ubrzano naoružava i Hrvatske koja se na nedopušten način miješa u pitanje izmjena izbornog zakona u BiH.

Džaferović je sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti u New Yorku na kojoj je visoki predstavnik Christian Schmidt predstavio redoviti šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH.

U govoru je Džaferović kazao da je BiH suočena s problemima koji su najvećim dijelom prouzročeni secesionističkom politikom što je provode vlasti Republike Srpske i na taj način u proteklih deset mjeseci pokušalo se srušiti sve što je postignuto u izgradnji države od 1995. godine, ustvrdio je.

Zbog specifičnog ustroja i problema BiH nema svoje mehanizme sprječavanja secesije pa joj je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

“Zato je važno da OHR radi svoj posao sukladno dodijeljenom mandatu”, kazao je Džaferović.

Smatra da je potrebno i produžiti mandat EUFOR-a u BiH kada sadašnji istekne u studenom.

Dodao je da BiH želi dobre odnose sa susjedima na temelju međusobnog poštovanja, a neriješena pitanja želi rješavati dogovorom ili kroz odgovarajuće institucije.

Zabrinuti smo zbog signala iz susjedstva, a posebice zbog ubrzanog naoružavanja Srbije

“Iako kao država nikoga ne ugrožavamo zabrinuti smo zbog signala iz susjedstva, a posebice zbog ubrzanog naoružavanja Srbije. Zabrinjava nas i uvođenje RS u strategiju nacionalne obrane Srbije”, kazao je Džaferović.

Slična zabrinutost vlada i zbog postupaka iz Hrvatske u odnosu na problem izmjena izbornog zakona a posebice je spomenuo izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, rekao je nadalje.

Posebice zabrinjava stav predsjednika Hrvatske da “podržava unilateralnu promjenu Daytona kroz uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da je spreman uvjetovati eventualno proširenje NATO-a izmjenama izbornog zakona” u BiH, rekao je Džaferović.

“Izborni zakon u Hrvatskoj je njihovo unutarnje pitanje i mi se u to ne miješamo. Isto tako očekujemo da se Hrvatska ne miješa u to kako ćemo mi urediti naš izborni sustav”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

I hrvatski ministri u Vijeću ministara BiH opstruiraju donošenje odluka bitnih za financiranje izbora, ustvrdio je Džaferović i zato pozvao OHR da reagira.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 11.05.2022.