Države članice šengenskog prostora trebale bi umjesto uvođenja provjera na unutarnjim granicama dati prednost mobilnim provjerama na svom teritoriju, jedna je od preporuke koje je u četvrtak objavila Europska komisija.

Komisija je u četvrtak uputila preporuke državama članicama za pojačanu suradnju među državama članicama u šengenskom području, nakon što je od svibnja do studenog 2023. proveden službeni postupak savjetovanja s državama članicama koje su ponovno uvele nadzor granica i državama članicama na koje taj nadzor utječe.

Jedna od preporuka je da bi “države članice trebale primjenjivati sustavne provjere na unutarnjim granicama samo u iznimnim situacijama te dati prednost mobilnim provjerama na državnom području i boljoj upotrebi suvremenih tehnologija. Trebale bi ograničiti utjecaj na protok prometa i osigurati dostupnost prekograničnih prometnih veza.”

U Komisijinim preporukama u osam područja promiče se primjena alternativnih mjera umjesto nadzora unutarnjih granica, kao i pojačana suradnja i razmjena informacija ako se on ponovno uvede.

Komisija navodi da je šengen kao područje bez kontrola na unutarnjim granicama temelj slobode kretanja za više od 425 milijuna građana EU-a i državljana trećih zemalja koji žive u EU-u ili su došli u posjet. “Ponovno uvođenje nadzora državne granice uvijek mora biti iznimno, strogo vremenski ograničeno i krajnja mjera u slučaju da je utvrđena ozbiljna prijetnja javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti. U šengenskom području mora biti zajamčeno slobodno kretanje ljudi, robe i usluga”, navodi Komisija.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.11.2023.