Europski zdravstveni regulator objavio je u utorak da je ustanovio moguću vezu između cjepiva američke tvrtke Johnsona&Johnsona protiv covida-19 i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili cjepivo u SAD-u, ali je istaknuo da korist od cijepljenja premašuje rizik.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da je njezin odbor za sigurnost zaključio da bi na naljepnice cjepiva trebalo dodati upozorenje o rijetkoj mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka uz smanjenje broja trombocita, 

EMA je ustanovila da su se svi slučajevi krvnih ugrušaka dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, većinom kod žena, u roku od tri tjedna nakon cijepljenja.

Agencija je pojasnila da su svi dostupni dokazi, uključujući osam izvještaja o slučajevima krvnih ugrušaka u SAD-u, bili dio procjene.

Većina ugrušaka pojavila u mozgu i trbuhu, slično cjepivu AstraZeneca.

No, EMA je zaključila kako ukupna korist od cijepljenja cjepivom Johnsona&Johnsona premašuje rizike.

Američke su zdravstvene vlasti prije tjedan dana preporučile “stanku” u korištenju cjepiva Johnson & Johnsona kako bi se istražila pojava ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka kod nekoliko ljudi u Sjedinjenim Državama.

Američka farmaceutska grupa ubrzo je objavila da je “donijela odluku o odgađanju primjene” svog cjepiva protiv covida-19 u Europi nakon preporuke o privremenom prekidu njegove uporabe u Sjedinjenim Državama.

Jedna osoba je umrla u SAD-u nakon primanja cjepiva, objavio je u utorak dužnosnik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). 

Kod šest osoba u SAD-u razvio se rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške. Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita).

CDC i FDA naveli su kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Medicinski savjetnik Bijele kuće Antony Fauci izjavio je u nedjelju da bi se cjepivo Johnson & Johnsona trebalo  ponovno koristiti, možda uz “restrikcije”, te da bi odluka trebala biti objavljena do petka.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.04.2021.