Već u uvodnim riječima vidjelo se kako dosadašnjem misionaru fra Pašku nije lako ostaviti zajednicu u kojoj je aktivno djelovao više od tri desetljeća, pomažući obiteljima prognanika kroz ratno vrijeme.

Nakon 31 godine službe misionara u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj, franjevac konventualac fra Paško Mandurić imao je oproštajno misno slavlje u misijskoj filijali u Bad Mergentheimu, javlja IKA.

Proslava je počela u nedjelju 29. kolovoza u svetištu Marienkirche. Napravivši znak križa, fra Paško je s nekoliko uvodnih misli uveo vjernike u slavlje te je predstavio novoga župnika fra Ivana Penavu, koji je tada preuzeo predsjedanje misnoga slavlja.

Već u uvodnim riječima vidjelo se kako dosadašnjem misionaru fra Pašku nije lako ostaviti zajednicu u kojoj je aktivno djelovao više od tri desetljeća, pomažući obiteljima prognanika kroz ratno vrijeme, dijeleći sakramente svim potrebnima; a niti je jednostavno za zajednicu koja je navikla na „svoga župnika“ oprostiti se od njega.

Po završetku misnoga slavlja, fra Paško je održao emotivan govor u kojem je svojim vjernicima zahvalio na svim lijepim zajedničkim trenucima. U ime hrvatske zajednice od njega se oprostila mlada orguljašica Natalija Stanković, istaknuvši: „Krstili ste sve nas mlade, naravno i mene. Vi ste učinili toliko puno za našu zajednicu. Bilo nas pet ili 50, nije važno uvijek ste došli slaviti svetu misu s nama. Mislim da ni najveće hvala nije dovoljno za zahvaliti Vam se za tolike godine odanosti”.

Na misi je sudjelovao i mladi bogoslov franjevaca konventualaca fra Erik Matejak koji je trenutačno u Njemačkoj na tečaju jezika.

Nakon slavlja zajednica vjernika ispred crkve je pripremila hranu i piće. Tom prigodom fra Pašku je pročitan još jedan govor zahvale te su mu uručeni darovi hrvatske zajednice.

Sljedeće nedjelje fra Paško Mandurić proslavit će oproštajnu misu u centrali Hrvatske katoličke misije u crkvi sv. Josipa u središtu Würzburga. Nakon mise bit će i primopredaja Misije koju će tada službeno preuzeti fra Ivan Penava, piše IKA.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 01.09.2021.