Autor: Hina/CroExpress
Hrvatska atletičarka, 30-godišnja Lisa Christina Nemec zauzela je četvrto mjesto u maratonu na Europskom prvenstvu u Zurichu s vremenom 2:28:36 sati, a za brončanom Portugalkom Jessicom Augusto zaostala je 2:55 minuta.
Naslov europske prvakinje osvojila je 39-godišnja Francuskinja Christelle Daunay s vremenom od 2:25.14 sati, što je novi rekord europskih prvenstava, ispred 38-godišnje Talijanke Valerije Straneo koja je u cilj ušla sa 13 sekundi zaostatka, dok je brončana Augusto ciljem prošla 27 sekundi iza Daunay.

Za Nemec četvrto mjesto na EP u Zurichu uvjerljivo je najbolji plasman na nekom velikom natjecanju, dosada je nastupila na jednom Svjetskom prvenstvu 2011. u Daeguu gdje je bila 27., te na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu gdje je zauzela 52. mjesto.

Naša najbolja maratonka prvu je polovicu utrke bila u vodećoj skupini od pet trkačica, ali tada je izgubila kontakt s najboljima. Na prolazu na 25km za vodećima je zaostajala 14 sekundi, na 30km njezin zaostatak je bio 43 sekunde, a na 35km 1:26 minuta, da bi do cilja narasatao na 3:22 minuta za pobjednicom. U odnosu na hrvatski rekord, kojega je postavila u travnju prošle godine kada je pobijedila u Zurichu, Nemec je ostvarila 2:52 minute sporije vrijeme.

Ovo je drugo četvrto mjesto za hrvatske atletičare u Zurichu, još prvoga dana EP u utorak četvrtu je poziciju osvojio i bacač kugle Stipe Žunić. Priliku za prvu medalju imat ćemo poslijepodne kada će Sandra Perković nastupiti u finalu bacanja diska, disciplini u kojoj je glavna kandidatkinja za zlato čime bi postala prva diskašica s tri uzastopna naslova europske prvakinje.

Za Daunay ovo je prva pobjeda u maratonu u karijeri, dosada su joj najbolji rezultati bili jedno drugo i dva treća mjesta na velikom pariškom maratonu, te jedno treće i jedno četvrto mjesto na newyorškom maratonu.

Straneo je nakon srebra sa Svjetskog prvenstva u Moskvi lani stigla do srebra i na EP.

Augusto (32) je na EP u Barceloni prije četiri godine osvojila srebro na 10.000 metara i broncu na 5.000 metara, a u obje je te dvije utrke zlato osvojila turska reprezentativka Elvan Abeylegesse, koja je ciljem prošla kao peta sa 1:10 minuta iza Nemec.

Braniteljica naslova iz Barcelone otprije četiri godine, Talijanka Anna Incerti zauzela je šesto mjesto s vremenom 2:29:58.

Datum objave: 16.08.2014.