Europska komisija sredstva pretpristupne pomoći Bosni i Hercegovini upućuje kao jedinstvenoj zemlji i o njima ne raspravlja izravno s entitetima, odgovorio je povjerenik Komisije za proširenje Varhelyi hrvatskoj eurozastupnici Željani Zovko.

“Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za IPA III, pitala sam Europsku komisiju kako se sredstva iz ovog vanjskog financijskog instrumenta usmjeravaju u Bosni i Hercegovini. Svjesna nedovoljne i neravnomjerne raspodjele IPA sredstava unutar BiH, zatražila sam i od Komisije da pojasni financijsku potporu po administrativnim jedinicama u zemlji. Dobila sam odgovor na svoje prvo pitanje, a čekam da Komisija odgovori i na drugo”, pojasnila je Zovko u izjavi za Hinu.

Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta i izvjestiteljica za instrument IPA III, postavila je zastupničko pitanje Komisiji podupiru li se Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA) III projekti koje predlažu tijela federalnih entiteta u Bosni i Hercegovini ili Komisija projekte iz te zemlje razmatra sve zajedno.

Također je postavila pitanje koliki je postotak sredstava pretpristupne pomoći EU-a dodijeljen projektima u kantonima središnje Bosne i Zapadne Hercegovine, te koji su najveći financirani projekti u tim kantonima i u kojim iznosima.

BiH pomoć prima kao jedinstvena zemlja

Povjerenik Várhelyi odgovorio je da Komisija upućuje sredstva iz instrumenta IPA III Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji kao pomoć u reformama na temelju državnih strategija.

Tamo gdje se nadležnosti dijele između različitih razina vlasti u zemlji, strategije i projekti provode u suradnji svih nadležnih tijela, uključujući i na razini entiteta i kantona, odgovoreno je iz Komisije.

Komisija je istaknula i da pretpristupnom podrškom u Bosni i Hercegovini upravlja Izaslanstvo EU-a u BiH te da Komisija ne raspravlja o projektima niti ih financira izravno ili odvojeno s tijelima entiteta i kantonalnim tijelima.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 31.03.2022.