PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

20.06.2019
tekst
tekst

EU

'ONI SIJU STRAH' Plenković pred europskim pučanima osudio populizam

Foto: Hina

Foto: Hina

Dodao je da će njegova stranka na sljedećim europskim izborima osvojiti najmanje 40 posto zastupničkih mjesta.

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković snažno je u četvrtak u Helsinkiju u govoru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) osudio populizam, koji 'sije strah' i koji je promijenio političku arhitekturu EU-a, istaknuvši da europski pučani nude rješenja, za razliku od populista.

Plenković se u svom govoru na stranačkom kongresu EPP-a u Helsinkiju dotaknuo ključnih izazova koji stoje pred EU-om, poput sigurnosti, migracija, te očuvanja šengenskog prostora.

Rekao je da probleme migracija treba rješavati na njihovu izvoru, da EU treba jačati granice i štititi šengenski prostor. ‘Mi smo narodnjačka stranka i moramo pokazati da je naša poruka jača od populističkih, koje siju strah i nude jednostavna rješenja, bez odgovornosti da će ih provesti’, rekao je.

Dodao je da će njegova stranka na sljedećim europskim izborima osvojiti najmanje 40 posto zastupničkih mjesta koje Hrvatska daje u Europski parlament.

‘HDZ će dobiti 40 posto hrvatskih zastupničkih mjesta’, rekao je Plenković na kongresu na kojem se bira vodeći kandidat te političke grupacije desnog centra za sljedeće izbore za Europski parlament koji će se održati od 23. do 24. svibnja 2019.

Plenković je rekao da dolazi iz najmlađe članice EU-a, koja želi biti dio dubljih europskih integracija, ući u šengenski prostor i eurozonu.

Dodao je kako očekuje da će novi sedmogodišnji europski proračun voditi računa o regionalnim nejednakostima, posebice u zemljama koje su pogođene demografskim opadanjem. Dotaknuo je i četvrtu industrijsku revoluciju, ističući da treba uhvatiti korak s onim koji idu brže u tehnološkom napretku. 

08.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.