PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

20.06.2019
tekst
tekst

EU

PRVA DRŽAVA NA SVIJETU Koja uvodi potpuno besplatan javni prijevoz

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Od idućeg ljeta vožnja vlakovima, tramvajima i autobusima bit će besplatna.

Autor: Poslovni dnevnik/ CroExpress

Luksemburg će biti prva država na svijetu koja će svojim građanima omogućiti potpuno besplatan javni prijevoz, piše Poslovni dnevnik.

Planove je predstavila vlada premijera Xavier Bettela, a oni predviđaju da će od idućeg ljeta vožnja vlakovima, tramvajima i autobusima biti besplatna. Bettelov drugi mandate počeo je ove srijede, a temeljni dio njegove predizborne kampanje odnosio se na zaštitu okoliša pa je ovo jedan od prvih konkretnih koraka u tom smjeru.

Kako piše Euronews, trenutno građani plaćaju najviše 2 eura za sva putovanja koja traju do dva sata, a budući da država ima površinu od 2585 km² to znači da karta od 2 eura pokriva gotovo sva putovanja javnim prijevozom.

Grad Luxembourg ima oko 107.000 stanovnika, ali zbog posla svakodnevno se njime kreće oko 400.000 ljudi koji na posao i s posla putuju iz susjednih zemalja. To u Luxembourgu stvara goleme gužve koje se smatraju jednima od najgorih u Europi.

Novac potreban za uvođenje besplatnog javnog prijevoza dijelom će se namaknuti ukidanjem poreznih olakšica onima koji rade u Luxembourgu, ali žive izvan njega.

06.12.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.