PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

EU

'NJEMAČKA MORA BIRATI KVALIFICIRANE LJUDE KOJI SMIJU USELITI! Od 2015. imamo milijun novih na socijali, nekvalificirani će ubrzo izgubiti posao'

Youtube snimka zaslona

Youtube snimka zaslona

Gospodarsko krilo vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) smatra da većina izbjeglica koje su nakon 2015. došle u Njemačku nisu integrirane u dovoljnoj mjeri, prenose njemački mediji u srijedu.

Br. pregleda: 4694

Autor: Hina/CroExpress

Slogan Angele Merkel iz 2015. 'Uspjet ćemo' se nažalost do danas nije ispunio. Moram upozoriti da ne bismo ponovno pali u fazu naivnosti u kojoj smo se tada nalazili’, rekao je u razgovoru za novinsku agenciju dpa glavni tajnik Gospodarskog vijeća CDU-a Wolfgang Steiger.

On je opovrgnuo nedavni istup predsjednika Saveza njemačkih poslodavaca Inga Kramera koji je ustvrdio da je većina izbjeglica dobro integrirana u njemačko tržište rada čime je slogan kancelarke Merkel ispunjen.

‘Ako želimo reći cijelu istinu, moramo reći i to da od 2015. imamo milijun novih primatelja socijalne pomoći’, rekao je Steiger. Ona je ustvrdio kako je ‘sreća’ što je istodobno pao broj domaćih primatelja socijalne pomoći pa se porast zbog useljenika nije u toj mjeri osjećao.

‘Očito naš dobar socijalni sustav privlači izbjeglice iz čitavog svijeta’, kazao je Steiger u razgovoru za dpa.

Steiger se zauzeo za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama njemačkog tržišta rada.

‘Nama su potrebni pravi stručnjaci, a ne nekvalificirani radnici koji će pri sljedećem slabljenju gospodarskog rasta, što nas nažalost uskoro očekuje, izgubiti posao i koje onda moramo trajno financijski podržavati’, istaknuo je.

Steiger je upozorio i na rastuće nezadovoljstvo i gubitak povjerenja građana u državne institucije zbog porasta ‘specijalne vrste kriminala’ povezanog s useljavanjem i nemogućnosti države da iz zemlje izbaci one koji su se ogriješili o zakon.

‘Poruka mora glasiti: Njemačka bira ljude koji smiju useliti na temelju kvalifikacija ili iz humanitarnih razloga’, poručio je Steiger.

Odluka Angele Merkel iz rujna 2015. da otvori granice za stotine tisuća izbjeglica još je uvijek sporna, ne samo na desnom rubu društva, nego i unutar same demokršćanske Unije CDU/CSU, a izbjeglička tematika je indirektno utjecala i na smjenu na vrhu CDU-a i odlazak Merkel s mjesta predsjednice stranke prije mjesec dana.

02.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.