PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

EU

NIJEMCI RADO PLAĆAJU POREZ Za razliku od žitelja zapadnog Balkana

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Sve u svrhu financiranja javnih dobara.

Autor: Glas Istre/ CroExpress

Nijemci spadaju među nacije koje rado plaćaju porez u svrhu financiranja javnih dobara, proizlazi iz ispitivanja Institute of Commons and Economics iz Basela za Ujedinjene naroda, piše Glas Istre.

Na ljestvici od 1 do 10 pri čemu 10 predstavlja najviši stupanj prihvatljivosti plaćanja poreza, Njemačka je zabilježila najvišu izmjerenu vrijednost od 7,0.

Prema istim informacijama, građani balkanskih zemalja nerado plaćaju porez. Najniža vrijednost je zabilježena u Makedoniji (3,2), Crnoj Gori (3,9) te Srbiji (4,1).

Bazelski institut je istraživanje provodio posljednje tri godine u 141 zemlji i to uz pitanje u kojoj mjeri su žitelji jedne zemlje voljni plaćati porez za financiranje javnih izdataka za socijalni sustav, zdravstvo javne medijske servise i kulturne organizacije.
Potpuni podaci istraživanja bit će objavljeni u ožujku.

Njemačka vlada aktualno radi na pripremi ispitivanja na kojem bi se građani Njemačke trebali izjasniti o tome jesu li zadovoljni trenutnim poreznim stopama. Na temelju rezultata ispitivanja ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz trebao bi pripremiti reformu njemačkog poreznog sustava.

04.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.