PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

19.06.2019
tekst
tekst

EU

AFD ZA IZLAZAK NJEMAČKE IZ EU Ako se ne provedu ove reforme: 'Službenici zarađuju više od Merkel'

Foto: Cherubino / wikimedia commons

Foto: Cherubino / wikimedia commons

Uoči stranačke konvencije.

Autor: Hina/CroExpress

Alternativa za Njemačku
(AfD) je nekoliko dana uoči stranačke konvencije posvećene izborima za Europski parlament objavila programski dokument u kojem se spominje mogućnost izlaska Njemačke iz Europske unije u slučaju neispunjenja reformskih zahtjeva te stranke do 2024.

‘Ako se naši prijedlozi temeljnih reformi postojećeg sustava EU-a ne ostvare unutar jednog izbornog razdoblja, smatramo da je neophodno pokretanje postupka izlaska Njemačke iz EU-a ili regulirani raspad Unije i osnivanje nove europske interesne zajednice na privrednim temeljima’, stoji u programu AfD-a za europske izbore koji je stranka objavila na svojoj internetskoj stranici.

AfD, koji je i osnovan kao protivnik EU-a i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije ‘nedopustiva’ i kritizira velike troškove takve zajednice.

‘44.000 službenika i 11.000 zaposlenih. Troškovi osoblja koji premašuju osam milijardi eura. Tu je još i 24 europskih agencija za koje nitko ne zna koliko službenika zapošljavaju, a ne treba zaboraviti ni more prevoditelja i vještaka. Oko 4000 službenika EU-a zarađuje više od njemačke kancelarke (330.000 eura bruto)’, kritizira AfD.

U stranci predlažu ukidanje Europskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika koje bi izravno slali nacionalni parlamenti. U svojim reformskim zahtjevima AfD priprema ukidanje Europskog suda koji, kako stoji u dokumentu, ‘previše zadire u ovlasti nacionalnih država’.

Dnevnik Die Welt piše, pozivajući se na izvore u stranici, kako dokument u sadašnjem obliku nema izgleda za prihvaćanje na stranačkoj konvenciji koja počinje 11. siječnja u saskom gradu Riesa.

Pretpostavlja se da će prijetnja izlaska Njemačke iz EU-a ostati, ali da će rok za ispunjenje reformskih zahtjeva biti promijenjen sa sljedećeg izbornog razdoblja do 2024. u ‘u dogledno vrijeme’.

05.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.