PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

EU

NOVOST ZA SVE ZAPOSLENE U EU Imat ćete pravo uzeti plaćeni dopust za zdravstvenu srkb o obitelji

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ovaj dogovor omogućava obiteljima sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima da odluče kako će kombinirati rad i obiteljski život.

Autor: Hina/CroExpress

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su dogovor o novoj direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja njihova djeteta te se uvodi novo pravo na plaćeni dopust za skrb o bližim srodnicima.

Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na razini EU-a za rodiljni dopust. Države članice mogu dati dulji i bolje plaćeni dopust jer se na razini EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.

Uvodi se i novo pravo radnika,
skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

‘Ovaj dogovor omogućava obiteljima sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima da
odluče kako će kombinirati rad i obiteljski život. To je velik korak prema Europi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stup socijalnih prava. Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primjerena za 21. stoljeće omogućit će se zaposlenim ženama i muškarcima da ravnopravno dijele obveze skrbi o djeci i rodbini’, rekli su u pisanoj izjavi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vera Jourova. 

Dogovor još trebaju formalno potvrditi oba suzakonodavca, Vijeće EU-a i Europski parlament.

25.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.