PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

EU

NIJEMCI SE NEVOLJKO ODRIČU NOVČANICA Koje su posebno voljeli kriminalci

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Radi se o novčanici od 500 eura.

Autor: Večernji.hr/ CroExpress

I dok Europska središnja banka ulazi u zadnju fazu povlačenja novčanice od 500 eura, malo tko će žaliti za banknotom koja se rijetko viđala u svakodnevnom životu, ali su je zato obožavali kriminalci, piše Večernji.hr.

Osim možda u Njemačkoj, zemlji koja obožava gotovinu.

Središnje banke 17 od 19 zemalja eurozone od ponedjeljka prestaju izdavati vrijedne ljubičaste novčanice. Samo su njemačke i austrijske središnje banke dobile izuzeće do 26. travnja kako bi 'osigurale bezbolnu tranziciju'.

Medicinski tehničar Rolf iz njemačkog Marburga kaže da mu je 'teško prihvatiti' povlačenje najveće novčanice. Taj je 61-godišnjak svoj automobil platio novčanicama od 500 eura. 'To što mi je draže koristiti gotovinu kad su velike uplate u pitanju,ne znači da radim nešto mutno. kazao je Rolf.

Odluka ECB-a da prestane tiskati tu novčanicu znači da će ih sve manje i manje biti u optjecaju jer će ih komercijalne banke vraćati svojim središnjim bankama, a one ih mijenjati novčanicama manje nominalne vrijednosti. Oni koji su svoje madrace napunili petstoticama ne moraju brinuti, jer su one i dalje zakonito sredstvo plaćanja.

'One se mogu i dalje koristiti, može ih se i štedjeti, jer će zadržati svoju vrijednost', rekla je glasnogovornica ECB-a Eva Taylor. Samo 2,3 posto novčanica u optjecaju u eurozoni prošloga mjeseca bile su petstotice. Ali su zato 'binladenice', kako su ih katkad zvali, prednjačile u pranju novca, izbjegavanju oporezivanja i financiranju terorizma.

29.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.