PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

EU

ITALIJA JE UŠLA U RECESIJU Što to znači za Hrvatsku

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Italija je najveći Hrvatski trgovinski parner

Autor: Tportal.hr/ CroExpress

Talijanski statistički ured objavio je danas procjenu kretanja talijanskog BDP-a u zadnjem lanjskom kvartalu koja pokazuje da se tamošnje gospodarstvo smanjilo za 0,2 posto. U trećem kvartalu 2018. gospodarstvo Italije palo je 0,1 posto, pa je zemlja tehnički ušla u recesiju, piše Tportal.hr.

'Pad u zadnjem kvartalu u odnosu na treći kvartal 2018. posljedica je smanjenja dodane vrijednosti u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, kao i minusa u industriji. Na strani potražnje, postoji negativan doprinos domaće komponentne i pozitivan doprinos izvoza', stoji u pojašnjenju.

Zašto je ova vijest važna? Zato što je Italija najveći hrvatski trgovinski partner.

'Posebno zabrinjava loše stanje talijanske ekonomije, koja je naše veliko izvozno tržište, a koja se opet nalazi pred recesijom. Naravno, svi nepovoljni događaji u brodogradnji također će ostaviti svoje posljedice i na ukupnim rezultatima za industrijsku proizvodnju', rekla nam je ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek.

Podsjetimo, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj lani je pala jedan posto, a samo u prosincu prošle godine stropoštala se za više od šest posto. Prvi je to godišnji pad od krizne 2013. godine, kada je Italija također ušla u recesiju.

31.01.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.