PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.08.2019
tekst
tekst

EU

NISU NI NJEMAČKI POLITIČARI PUNO BOLJI Oduzeta mu doktorska titula zbog plagiranja

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

Ovo nije prvi put da su demokršćanski političari suočeni s optužbama za plagijat.

Autor: Hina/CroExpress

Slobodno sveučilište (FU) u Berlinu oduzelo je doktorsku titulu zastupniku Bundestaga Kršćansko-demokratske unije (CDU) Franku Steffelu zbog dokazanog plagiranja velikih dijelova doktorskog rada, priopćeno je u Berlinu u ponedjeljak.

‘Franku Steffelu se predbacuje da je u svom doktorskom radu na brojnim mjestima doslovno ili gotovo doslovno preuzimao dijelove iz tuđih radova bez da ih je kao takve i označio’, stoji u priopćenju Slobodnog sveučilišta na kojem je Steffel 1999. doktorirao na temu razvoja poduzeće na području bivšeg DDR-a.

Steffel, koji je od 1999. parlamentarni zastupnik CDU-a za Berlin, najavio je pravne korake protiv odluke predsjedništva Slobodnog sveučilišta.

Ovo nije prvi put da su demokršćanski političari suočeni s optužbama za plagijat. 2015. je aktualna ministrica obrane Ursula von der Leyen bila suočena s optužbama da ‘najmanje 43 posto’ njezine disertacije sa sveučilišta u Hannoveru ‘nije čisto’.

Prije toga je 2013. ministrica obrazovanja i bliska suradnica kancelarke Angele Merkel, Anette Schavan (CDU), dala ostavku zbog optužbi o plagiranju većih dijelova doktorske disertacije.

2011. je tadašnji ministar obrane i velika politička nada demokršćana, Karl Theodor zu Guttenberg, dao ostavku nakon što mu je Sveučilište u Bayreuthu oduzelo doktorsku titulu zbog optužbe o plagiranju.

05.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.