PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

23.07.2019
tekst
tekst

EU

POZIVI NA OSTAVKU TAJANIJA Političari ne vjeruju da je njegova isprika iskrena

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

O talijanskoj Istri i Dalmaciji...

Autor: HINA/ CroExpress

U Sloveniji ni danas ne prestaju ogorčene reakcije na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji', a izražavaju se i otvorene sumnje u iskrenost njegove isprike te pozivi na njegovu ostavku.

Tajani je naknadno izrazio žaljenje ako je bio 'krivo shvaćen' i rekao je da nije želio 'nikoga uvrijediti' svojim govorom na Danu sjećanja u Basovizzi te da se nije radilo o izražavanju teritorijalnih pretenzija nego 'poruci mira' da se tragična povijest više nikad ne ponovi.

U anketi koju je proveo mariborski list Večer 87 posto ispitanika smatra da bi Tajani zbog svoje skandalozne izjave trebao odstupiti, odnosno da bi eurozastupnici trebali zatražiti njegovu ostavku u Europskom parlamentu.

Predsjednik zastupničkog kluba slovenskih Socijaldemokrata (SD) Matjaž Han rekao je u izjavi za Slovenski radio da treba pokrenuti pitanje Tajanijeve odgovornosti u Bruxellesu i Strasbourgu i zatražiti njegovu ostavku.

Tajanijev istup, koji je u nedjelju bio upućen potomcima esula - Talijana koji su nakon Drugog svjetskog rata otišli iz krajeva koji su pripali Sloveniji i Hrvatskoj, osudio je i eurozastupnik Lojze Peterle, bivši slovenski premijer i nekadašnji ministar vanjskih poslova čija demokršćanska Nova Slovenija pripada grupaciji europskih pučkih stranaka u Europskom parlamentu, u kojoj djeluje i Tajanijeva stranka.

Peterle je rekao u utorak slovenskim medijima da Tajanijeva naknada isprika i nije prava isprika, odnosno da se Tajani ispričao 'samo na pola', posumnjavši u iskrenost njegova žaljenja zbog navodnog nerazumijevanja konteksta kome se i zašto obraćao.

'Tajani je u svom nastupu spominjao nacizam i komunizam, ali ne i talijanski fašizam koji su uz Talijane na svojoj koži najbolje osjetili baš Slovenci i Hrvati', kazao je Peterle.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je da priprema pismo koje će ovih dana uputiti Tajaniju i tražiti pojašnjenje o njegovu nastupu u Basovizzi kod Trsta nakon što je predsjednik Borut Pahor već u ponedjeljak talijanskim predsjedniku Sergiu Mattarelli poslao pismo u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog izjava Tajanija i potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija u povodu Dana sjećanja u nedjelju.


12.02.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.