PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

20.06.2019
tekst
tekst

EU

SREDIŠNJE VIJEĆE MUSLIMANA U NJEMAČKOJ Traži bolju zaštitu džamija

Berlin (foto: Ceddyfresse / wikimedia commons)

Berlin (foto: Ceddyfresse / wikimedia commons)

Mazyek je zaključio da bi prisutnost policije u blizini islamskih vjetrskih objekata djelovala preventivno.

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek zatražio je nakon napada u novozelandskom Christchurchu bolju zaštitu džamija u Njemačkoj, javljaju u ponedjeljak njemački mediji.

‘Država mora na vidljivi način pokazati da joj sigurnost njezinih muslimanskih sugrađana nije nevažna stvar’, rekao je Mayzek u razgovoru za dnevnik Heilbronner Stimme od ponedjeljka.

Mazyek je zaključio kako je događaj poput onog u Christchurchu, kada je u napadu ekstremno desnog počinitelja u petak ubijeno 50 osoba, u Njemačkoj u svakom trenutku moguć.

‘Džamije u Njemačkoj su praktički nezaštićene. Zaštite ima samo kod onih objekata koji su netom napadnuti, ali to samo privremeno’, rekao je Mazyek.

On je pozdravio planove ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, koji je najavio sigurnosno-političke mjere kao reakciju na napad u Christchurchu.

‘Potreba za pojačanim mjerama je postojala i prije, ali bolje ikad nego nikad’, rekao je Mazyek.

On je ukazao na porast broja napada na džamije. Godine 2017. je zabilježeno preko 1.000 takvih napada, pri čemu se većina odnosi na uvredljiive napise, a bilo je slučajeva da su počinitelji ispred ulaza džamija ostavljali svinjske glave.

Mazyek je zaključio da bi prisutnost policije u blizini islamskih vjerskih objekata djelovala preventivno.

18.03.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.