Autor: Hina/CroExpress

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.


Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

Najgore je izbjegnuto, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

‘Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda’, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.
Plenković: Solidarni smo s francuskim narodom

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izrazio je solidarnost s francuskim narodom u ponedjeljak navečer u povodu stravičnog požara koji je buknuo u pariškoj katedrali Notre Dame.

‘S dubokom tugom pratimo strašni požar u pariškoj katedrali NotreDame, spomenika svjetske baštine, jednog od simbola Francuske, europske kulture te našeg kršćanskog nasljeđa. Večeras smo svi solidarni s francuskim narodom!, napisao je Plenković na Twitteru.

Datum objave: 16.04.2019.