PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

04.08.2020
tekst
tekst

EU

EU IZBORI Nizozemska i Britanija danas izlaze na birališta

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ankete predviđaju uspjeh euroskeptika u obje zemlje.

Br. pregleda: 2079

Autor: CroExpress

Nizozemci i Britanci počeli su
u četvrtak glasati za svoje zastupnike u Europskom parlamentu, a ankete predviđaju uspjeh euroskeptika u obje zemlje.  

Od četvrtka do nedjelje, više od 400 milijuna birača u 28 članica Europske unije bira 751 zastupnika, u jednim od najmasovnijih demokratskih izbora na svijetu. 

Birališta u Hrvatskoj otvaraju se u nedjelju. Službeni rezultati objavit će se u nedjelju navečer kada glasanje završi u svim članicama bloka.  

Izbori u Nizozemskoj pod posebnim su povećalom jer bi uspon populista u Europi mogao početi upravo u toj zemlji u kojoj po anketama vodi euroskeptična i protuimigrantska stranka Forum za demokraciju (FvD) Thierryja Baudeta, a za njom kaska vladajuća liberalna Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) premijera Marka Ruttea. 

Kao dva boksača u ringu, njih su dvojica ukrstila 'rukavice' u usijanoj televizijskoj debati u srijedu navečer koja je uglavnom bila posvećena imigraciji. Nizozemci u Europski paralament šalju 26 zastupnika

U Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj se još ne nazire kraj kaos oko brexita, očekuje se dominacija nove stranke Brexit euroskeptičnog veterana Nigela Faragea kojoj ankete daju između 30 i 40 posto glasova. 

Na drugom su mjestu liberalni demokrati s dvadesetak posto. Čelnici te stranke u kampanji su naglašavali da je glas za njih, glas za ostanak u EU. 

Laburisti su treći po anketama, slijede ih Zeleni, a vladajući konzervativci tek su pet sa sedam posto podrške. U petak na izbore izlaze Irci i Česi, u subotu Maltežani, Slovaci i Latvijci, a u nedjelju glasa 21 preostala zemlja

23.05.2019.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2020.